Usein kysyttyä

Kuinka otan ePerehdytyksen käyttöön? (työnantaja, pääkäyttäjä)

 1. Kirjaudu Suomen Tilaajavastuun Ilmoita-palveluun.
 2. Lisää Työntekijät-välilehdelle kaikki ne työntekijät, joiden haluat tekevän ePerehdytyksen.
 3. Palaa Ilmoita-palvelun etusivulle ja tilaa ePerehdytys sivun alalaidasta.
 4. Lisää nyt ePerehdytyksen käyttöoikeus haluamillesi työntekijöille, eli tee ns. luvitus.
  Voit lisätä käyttöoikeudet kerralla kaikille Ilmoita-palvelun etusivulla tai yksitellen Työntekijät-välilehdellä.
 5. Ilmoita luvittamillesi työntekijöille, että he voivat nyt tehdä ePerehdytyksen osoitteessa eperehdytys.fi. Työntekijä tunnistautuu palveluun käyttäen Valttikorttia tai veronumeroaan ja työnantajan Y-tunnusta.

Milloin saan laskun ja miten se muodostuu?

 1. Ota ensin ePerehdytys käyttöön ja hyväksy käyttöehdot Ilmoita-palvelussa.
 2. Tilaa työntekijälle/työntekijöille käyttöoikeudet. Käyttöoikeuksien tilaaminen käynnistää laskutuksen.
 3. Suomen Tilaajavastuu lähettää sinulle kerran kuussa koontilaskun kaikista kalenterikuukauden aikana tekemistäsi käyttöoikeustilauksista.
 4. Seuraavaa käyttöoikeusjaksoa koskeva lasku lähetetään vuoden kuluttua tilauspäivästä, jos työntekijän käyttöoikeus on edelleen voimassa Ilmoita-palvelussa.

Mistä tiedän, että tilaukseni onnistui? 
Onnistunut tilaus näkyy Ilmoita-palvelun etusivun alalaidassa, josta löytyy oma käyttäjätunnus, tilausajankohta ja ilmoitus, että ePerehdytys-palvelu on käytössä. Pääkäyttäjänä, eli tilaajana sinulle tulee antamaasi sähköpostiin tilausvahvistus palvelun käyttöönotosta.

Milloin työntekijäni pääsee tekemään ePerehdytyksen? 
Luvitetun työntekijän tiedot tarkistetaan automaattisesti Verohallinnon rekisteristä ennen ePerehdytyksen teko-oikeuden antamista. Tietojen tarkistus tapahtuu arkipäivisin klo 8.00-16.00 välisenä aikana. Kun tarkistus on tehty, saat siitä tiedon. Sen jälkeen voit ilmoittaa työntekijälle, että hän pääsee tekemään ePerehdytyksen osoitteessa eperehdytys.fi.

Kuinka kauan ePerehdytys-palvelu on voimassa?
ePerehdytys-palvelu on voimassa vuoden siitä hetkestä lähtien, kun tilaus on tehty ja laskutus on käynnistynyt. Kun käyttöoikeusaika on umpeutumassa, saat siitä pääkäyttäjänä muistutusilmoituksen sähköpostiisi. Työntekijä puolestaan saa muistutusviestin kännykkäänsä.

Kuinka otan ePerehdytyksen käyttöön? (työntekijä, ePerehdytyksen suorittaja)

Työnantajasi ilmoittaa, että voit tehdä ePerehdytyksen.

 1. Mene sivulle eperehdytys.fi.
 2. Kirjaudu palveluun joko Valttikortilla tai veronumerollasi ja työnantajan Y-tunnuksella.
 3. Kirjautumisen jälkeen saat matkapuhelimeesi PIN-koodin, joka avaa sinulle ePerehdytys-sivun ja pääset aloittamaan perehdytyksen tekemisen.

Toimiiko ePerehdytys kaikilla selaimilla?
ePerehdytystä tukevat parhaiten selaimet: Chrome, Firefox, Microsoft Edge ja Safari.

Mistä ja miten saan veronumeron? (perehdytyksen tekijä) Veronumeron saa Verohallinnosta. Henkilöasiakkaat saavat veronumeron verokortin yhteydessä. Jos sinulla ei ole veronumeroa tai se on kadonnut, saat sen soittamalla veronumeron palvelunumeroon tai käymällä jossain Verohallinnon toimipisteessä.

Veronumeroa ei merkitä automaattisesti veronumerorekisteriin, vaan merkintää on pyydettävä erikseen. Merkitsemistä julkiseen rekisteriin voi pyytää soittamalla veronumeron palvelunumeroon 029 497 070 tai käymällä Verohallinnon toimipisteessä

Tarkat tiedot veronumerokäytänteistä löytyvät Verohallinnon sivulta.

Korvaako ePerehdytys työturvallisuuskortin? 
Ei korvaa. ePerehdytyksellä voi korvata ainoastaan työmaan yleisten työturvallisuusasioiden osion.

Korvaako ePerehdytys työmaakohtaisen perehdytyksen? 
Ei korvaa. ePerehdytys korvaa vain työmaan yleisten turvallisuusasioiden perehdytyksen. Työmaakohtainen perehdytys on siis tehtävä jokaisella työmaalla ePerehdytyksen lisäksi.

Kuka vastaa, että ePerehdytys tehdään? 
Työnantaja vastaa siitä, että jokainen työntekijä suorittaa ePerehdytyksen. Työnantajan tulee varata tarvittaessa laitteet ePerehdytyksen suorittamiseen. Työntekijän on kuitenkin mahdollista suorittaa ePerehdytys myös oma-aloitteisesti kerran vuodessa ajasta ja paikasta riippumatta, mikäli hänellä on voimassa oleva oikeus ePerehdytyksen tekemiseen.

Millä kielillä ePerehdytyksen voi suorittaa?  
Palvelusta on monta kieliversiota ja sen voi suorittaa suomeksi, ruotsiksi, viroksi, venäjäksi, latviaksi, liettuaksi, puolaksi ja englanniksi.

Miten tarkistan työntekijöitteni ePerehdytys-suoritukset?  
Tieto työntekijän suorittamasta perehdytyksestä tallentuu Suomen Tilaajavastuun Taitorekisterin Ilmoita-palveluun. Työntekijän Valttikortin tunnistetietojen avulla palvelusta näkee omassa yrityksessä työskentelevien tekemät ePerehdytykset.

Kuka ePerehdytyksen maksaa?
ePerehdytyksen maksaa työnantaja. Vuosihinta työntekijää kohti on 24 euroa, josta RT:n jäsenyritykset saavat 50 prosentin alennuksen.

Mistä työnantajani tietää, että olen tehnyt ePerehdytyksen? 
Tieto hyväksytysti suoritetusta perehdytyksestä tallentuu Suomen Tilaajavastuun Taitorekisterin Ilmoita-palveluun, josta työnantaja voi sen tarkistaa Valttikortin tunnistetietojesi avulla.

Mitä tapahtuu ePerehdytys-suoritukselleni, kun vaihdan työnantajaa?
ePerehdytys on henkilökohtainen, ei yritykseen sidottu. Se on aina vuoden voimassa suoritushetkestä eteenpäin siitä riippumatta, vaikka työnantaja vaihtuisi useammankin kerran vuoden aikana. 

Miksi ePerehdytys-palveluun kirjautuminen ei onnistu?
Syitä voi olla useita. Tarkista ensin, että syötit Valttikorttinumerosi oikein ja kirjasit veronumeron ja Y-tunnuksen oikein. Varmista sen jälkeen työnantajaltasi, että tietosi on kirjattu oikein Ilmoita-palveluun ja ne ovat Ilmoitettu-tilassa. Varmista myös, että sinulle on annettu ePerehdytyksen käyttöoikeus.

Miten voin olla varma, että työntekijä on itse suorittanut ePerehdytyksen? 
Työntekijä tunnistautuu ePerehdytykseen henkilökohtaisen Valttikortin numeron tai veronumeron ja Y-tunnuksen avulla. Tämän jälkeen hän saa tekstiviestillä PIN-koodin puhelimeensa. Kaikista suorituksista jää jälki ja niiden perusteella on mahdollista seurata, jos jostain IP-osoitteesta tulee epäilyttävän paljon suorituksia. ePerehdytyksen tekemisessä on kyse luottamuksesta ja siitä, onko työntekijä kiinnostunut omasta ja muiden työturvallisuudesta, ja haluaako hän suorittaa kerran vuodessa koulutuksen, joka edesauttaa turvallisuutta ja ylläpitää omaa ammattitaitoa.

Kuinka usein minun pitää tehdä ePerehdytys?
Teet ePerehdytyksen kerran vuodessa, jonka jälkeen sinun tulee uusia se vuosittain. Saat muistutuksen uusinnasta tekstiviestinä siihen matkapuhelinnumeroon, joka sinulle on kirjattu ePerehdytys-palveluun luvitusvaiheessa.

Voinko käydä ePerehdytyksen tehtäväsivut läpi omassa järjestyksessä? 
ePerehdytyksen kaikki tehtäväsivut on rakennettu niin, että ne on käytävä läpi tietyssä järjestyksessä ensimmäisellä kirjautumiskerralla. Järjestyksessä eteneminen varmistaa sen, että kaikki osa-alueet tulevat läpikäydyiksi. Jos haluat käydä materiaalia läpi ensimmäisen lukukerran jälkeen uudestaan tai kerrata vain jonkin tietyn asian, liikkuminen aineistossa on vapaata ja pääset selailemaan sivuja omaan tahtiisi.

Miksi en pääse etenemään toiselle sivulle? 
Sinun on tutustuttava kaikkeen sivulla olevaan materiaaliin ennen kuin pääset siirtymään toiselle sivulle. Esimerkiksi sivulla neljä on puhekuplia, jotka tulee avata ja lukea läpi ennen kuin pääset seuraavalle sivulle.