Usein kysyttyä

1. Kuinka otan ePerehdytyksen käyttöön?
Kirjaudu Tilaajavastuun Ilmoita-palveluun ja lisää kaikki työntekijät Työntekijät-välilehdelle. Tilaa ePerehdytys Ilmoita-palvelun etusivulta. Lisää ePerehdytys-käyttöoikeus kaikille työntekijöille, joiden haluat tekevän ePerehdytyksen.

2. Miksi tunnistaminen ei onnistu?
Tarkista seuraavat asiat:

  • Onko ilmoittamasi Valttikortin numero oikein?
  • Onko ilmoittamasi veronumero ja y-tunnus oikein?
  • Ovatko tietosi Ilmoita-palvelussa Ilmoitettu-tilassa? Saat asiaan varmistuksen työnantajaltasi
  • Onko sinulle annettu ePerehdytys-käyttöoikeus? Saat asiaan varmistuksen työnantajaltasi

3. Korvaako ePerehdytys Työturvallisuuskortin?
Ei korvaa. ePerehdytyksellä voi korvata työmaan yleisten työturvallisuusasioiden osion, mikä on myös Aluehallintoviraston hyväksymä menettely. ePerehdytyksestä saa halutessaan todistuksen ja pätevyys tulee näkyviin Suomen Tilaajavastuun Taito-rekisteriin. Työturvallisuuskortti tulee suorittaa kerran viidessä vuodessa koko päivän kestävässä koulutuksessa. ePerehdytys sen sijaan uusitaan kerran vuodessa, aikaa sen suorittamiseen kuluu noin puoli tuntia. ePerehdytyksen sisältöä päivitetään vuosittain.

4. Korvaako ePerehdytys työmaakohtaisen perehdytyksen?
Ei korvaa. Sen sijaan se säästää aikaa ja vaivaa, kun työmaalla voidaan jatkossa perehtyä juuri kyseisen työmaan asioihin. Yleinen työturvallisuusperehdytyksen osa suoritetaan ennakkoon ePerehdytyksenä.

5. Kenen vastuulla on ePerehdytyksen järjestäminen?
Työnantaja vastaa siitä, että jokainen työntekijä suorittaa ePerehdytyksen. Työnantajan tulee varata tarvittaessa laitteet ePerehdytyksen suorittamiseen. Työntekijän on kuitenkin mahdollista suorittaa ePerehdytys myös oma-aloitteisesti kerran vuodessa ajasta ja paikasta riippumatta.

6. Mitä se maksaa ja kuka maksaa?
ePerehdytyksen maksaa työnantaja. Vuosihinta työntekijää kohti on 24 euroa, josta RT:n jäsenyritykset saavat 50 prosentin alennuksen. Yritys säästää kuitenkin merkittävästi kun riittää, että kaikille työmaille kelpaava yleisperehdytys suoritetaan vain kerran vuodessa.

7. Mistä tietää työntekijän suorittaneen ePerehdytyksen?
Tieto ePerehdytyksen suorittamisesta löytyy Suomen Tilaajavastuun Taito-rekisteristä, josta se voidaan myös työmaalla helposti tarkistaa. Työntekijä voi myös tulostaa itselleen todistuksen hyväksytysti suoritetusta ePerehdytyksestä.

6. Miten taataan, että työntekijä on itse suorittanut ePerehdytyksen?
Tunnistautuminen ePerehdytyksen suorittamiseen tehdään Valttikortin numeron tai veronumeron ja y-tunnuksen avulla, joiden syöttämisen jälkeen suorittaja saa tekstiviestillä pin-koodin puhelimeensa. Tämän edellytyksenä on, että työnantaja on ilmoittanut ajantasaiset tiedot työntekijöistään Suomen Tilaajavastuulle.

Kuten kaikessa netissä tehtävissä toiminnoissa, myös tässä on mahdollisuus huijaamiseen. Toisaalta, kaikista suorituksista jää jälki ja on mahdollista seurata, jos jostain IP-osoitteesta tulee epäilyttävän paljon suorituksia. Viime kädessä on kuitenkin kyse siitä, onko ihminen itse kiinnostunut omasta työturvallisuudestaan ja haluaako hän suorittaa kerran vuodessa tätä edesauttavan koulutuksen.

8. Millä kielellä ePerehdytyksen voi suorittaa?
Suomen kielen lisäksi vaihtoehtoina ovat viro, latvia, liettua, puola, venäjä, englanti ja myöhemmin myös ruotsi.