Työehtosopimusneuvottelut

Rakennusalalla toimihenkilöiden työehtosopimukset ovat voimassa huhtikuun loppuun 2018 saakka. Työntekijäpuolen sopimukset päättyivät 28.2.2018. Uusien sopimusten neuvottelut ovat parhaillaan käynnissä.

Usean työehtosopimuksen voimassaolo päättyi tammikuun lopussa. Kunta ja valtio saivat sopimuksensa tehtyä, mutta moni palvelusektorin ala, kuten kauppa, matkailu- ja ravintolapalvelut, sekä kiinteistöpalvelu, on jo sopimuksettomassa tilassa. Ilman sopimusta on myös esimerkiksi sähköasennusala, joka ehkä eniten koskettaa rakentamista.

Rakennusalan työntekijöiden työehtosopimukset päättyivät helmikuun loppussa, toimihenkilöiden sopimukset ovat voimassa huhtikuun loppuun. Parhaillaan työehtosopimuksia neuvotellaan rakennusalan, rakennustuottealan, maa- ja vesirakennusalan, asfalttialan, LVI-asennuksen, maalauksen, vedeneristyksen ja lattianpäällystyksen työntekijöille.

Tällä kertaa sopimuksia ei saatu tehtyä helmikuun loppuun mennessä, joten maaliskuussa rakennusalallakin alkoi sopimukseton tila. Sen aikana työrauha ei ole voimassa. Työtaisteluja voidaan panna toimeen kahden viikon varoitusajalla.

Rakennusliitto on halunnut vauhdittaa neuvotteluja julistamalla ylityökiellon, joka alkoi maaliskuun alusta. Lisäksi Rakennusliitto on ilmoittanut työtaisteluista pääkaupunkiseudulla. Perjantaina 2. ja 9. maaliskuuta eräät Rakennusliiton pääkaupunkiseudun osastot pitivät tiedotustilaisuuksia, mikä tarkoitti, että työntekijöitä poistui työmailta osallistuakseen niihin. 

Neuvotteluiden ollessa vielä käynnissä, niitä ei ole tarkoitus kommentoida julkisuudessa.

Neuvottelutilanteesta ja työhäiriöistä sekä niihin varautumisesta saa parhaiten tietoa omasta toimialaliitosta, joten tiedotteita kannattaa seurata ja tarvittaessa aina voi myös kysyä lisätietoja.