Asuntoluototus

 1. Asuntolainakanta, mrd. €

  Asuntolainakanta on kasvanut tasaisesti koko viimeisen 10 vuoden ajan. Kotitalouksilla oli vuoden 2018 loppupuolella asuntovelkaa yhteensä noin 97 miljardia euroa. Summa ei sisällä taloyhtiöiden ottamia lainoja.
 2. Asuntolainakannan vuosikasvu

  Asuntolainakannan vuosikasvu saavutti pohjansa vuoden 2014 aikana. Lainakannan kasvua ovat hillinneet matalat korot, jolloin lyhennysten osuus maksuerästä on noussut.
 3. Kotitalouksien tekemät uudet asuntolainasopimukset

  Asuntolainamarkkinat ovat olleet helmikuusta 2015 asti poikkeuksellisia. Pankkien myöntämät lyhennysvapaat nostavat uusien asuntolainasopimusten määrää, koska lainojen ehtoja muutetaan.
 4. Kotitalouksien nostamat uudet asuntolainat

  Kotitalouksien nostamien uusien asuntolainojen määrä on jatkanut nousuaan kuluvan vuoden aikana. Vuonna 2016 asuntolainoja nostettiin 8 prosenttia enemmän kuin vuonna 2015.
 5. Kotitalouksien maksamat asuntolainojen lyhennykset

  Kotitaloudet lyhentävät asuntolainojaan vuodessa noin 16 mrd. eurolla.
 6. Asuntolainojen vuosilyhennysten osuus asuntolainakannasta

  Asuntolainojen vuosilyhennysten määrä suhteessa koko asuntolainakantaan on noussut noin 17 prosenttiin.
 7. Asuntolainojen korkokehitys

  Asuntolainojen korot ovat laskeneet ennätysmatalalle tasolle. Pankkien kiristynyt kilpailu vähentää asuntorahoituksen hintapaineita myös kuluvana vuonna.
 8. Asuntolainojen reaalikorot

  Vuonna 2014 inflaatio hidastui ja asuntolainojen reaalikorot nousivat. Reaalikorot ovat jälleen laskeneet hieman vuoden 2018 aikana.
 9. Asuntolainojen laskennallinen marginaali

  Asuntolainojen laskennallinen marginaali on saavutti huippunsa vuonna 2013. Keskimarginaali laskee luotonkysynnän asteittaisen piristymisen myötä.

Viimeksi päivitetty 25.06.2019