Uudisrakentamista ohjataan säädöksin kohti nollaenergiatasoa, ja myös korjausrakentamiseen on nykyisin omat energiamääräykset.
Valtaosa rakennetun ympäristön päästöistä syntyy kiinteistöjen käytön aikaisesta energiankulutuksesta. Yksittäisten rakennusten lisäksi suuri merkitys on yhdyskuntarakenteella, liikenneratkaisuilla ja käytetyillä energiamuodoilla.
Paljon tehtävissä olemassa olevissa kiinteistöissä
Uudet rakennukset tulee suunnitella energiatehokkaiksi, kestäviksi ja vähän huoltoa tarvitseviksi.
Koska rakennuskantamme uudistuu vain runsaan prosentin vuosivauhdilla, energian kulutusta on hillittävä ennen muuta jo olemassa olevissa kiinteistöissä. Paljon on tehtävissä rakennusten oikeanlaisen käytön, huollon ja tarvittaessa energiakorjausten avulla.
Normiohjauksen perustana EU:n ilmasto- ja energiapolitiikka
Euroopan unionin asettamat vaatimukset ja rakennusten energiatehokkuusdirektiivi (EPBD) asettavat kansalliset energiatehokkuuden vähimmäisvaatimukset sekä uudis- että korjausrakentamiselle.
Energiamääräykset perustuvat rakennusten kokonaisenergiankulutukseen. Sitä laskettaessa otetaan huomioon lämmitykseen, jäähdytykseen, ilmanvaihtoon, lämpimään käyttöveteen, valaistukseen ja eri laitteisiin käytettävä energia.
Kohti lähes nollaenergiarakentamista
Viimeistään vuoden 2020 lopusta alkaen uusien rakennusten tulee olla lähes nollaenergiataloja eli käytännössä ne tuottavat saman verran energiaa kuin kuluttavat. Lisäksi energiasta entistä isompi määrä on uusiutuvaa, kuten maalämpöä tai aurinkoenergiaa.
Vuonna 2013 Rakennusteollisuus RT käynnisti yhdessä ympäristöministeriön ja LVI-talotekniikkateollisuuden kanssa FInZEB-hankkeen (Finnish nearly zero energy buildings).
Hankkeen tavoitteena oli muodostaa kansallinen näkemys siitä, mitä Suomessa tarkoitetaan lähes nollaenergiarakentamisella ja mille tasolle kansalliset energiatehokkuusvaatimukset eri rakennustyypeille tulisi asettaa.
Kansallinen tiekartta energiatehokkuuden parantamiseksi
1.7.2012 Uudisrakentamisen energiamääräykset
1.7.2013 Uusi energiatodistuslainsäädäntö
1.7.2013 Korjausrakentamisen energiamääräykset
2015 Lähes nollaenergiarakentamisen tekninen kuvaus olemassa (EPBD)
1.1.2015 Uusiutuvan energian käytölle vaatimus (RES)
2015-2016 Uudisrakentamisen energiamääräykset, 30-40 % kiristys
2019 Lähes nollaenergiarakentaminen julkisissa kohteissa (EPBD)
12/2020 Lähes nollaenergiarakentaminen uudisrakentamisessa (EPBD)
RT:n kantaSuomen tavoitteena on tehostaa rakennusten energiankäyttöä siten, että kulutus vuonna 2050 on 60 % pienempi kuin vuonna 2010.
|