| INFRA ry | INFRAn keskustoimisto, Uusimaa

INFRAn jäsenistö pidetään kartalla ympäristölainsäädännön muutoksissa

Ympäristölainsäädännön kehittäminen haastaa yritykset, järjestöt ja viranomaiset päivittämään tietojaan ja omaksumaan uusia toimintatapoja. Maa- ja vesirakennusalan etujärjestö INFRA ry tiedottaa säädösmuutoksista omille jäsenyrityksilleen. Nurmijärvellä esiin tullut epäily säädösten laiminlyönnistä ei kuvaa alan yleistä toimintatapaa.

Nurmijärvellä asuvan pariskunnan pihamaalle epäillään ajetun noin 3 800 kuorma-autollista haitallista maa-ainesta pohjavesialueen päälle. Ylijäämämaan vastaanotolle ei ollut ympäristölupaa. Tapaus on Itä-Uudenmaan poliisin tutkinnassa. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle Uutiset eilen 9. helmikuuta.

Maa- ja vesirakennusalan yritysten toimiala- ja työnantajajärjestö INFRA ry tekee pitkäjänteistä työtä parantaakseen jäsenkuntansa ympäristötietoutta. Tiedotuskanavia ovat jäsentiedotteet, some, oma Infra-lehti sekä koulutukset ja jäsenillat. Infrarakentajille on myös vastikään julkaistu oma ympäristöopas. INFRAn asiantuntijat tarjoavat lisäksi yksittäisille jäsenyrityksille tarvittaessa lain tulkinta-apua ja lakineuvontaa. 

INFRA ry on pahoillaan, että aktiivisesta tiedottamisesta huolimatta Nurmijärven kaltaisia epäilyjä nousee esiin.

”Tämä ei missään nimessä kuvaa alan yleistä toimintatapaa. Nyt on tärkeää, että esiin tullut tapaus tutkitaan perin juurin. Koko ala tekee tässä poliisin ja viranomaisten kanssa hyvää yhteistyötä ja ottaa varmasti tapahtuneesta opikseen”, INFRA ry:n toimitusjohtaja Paavo Syrjö sanoo.

INFRA ry lanseeraa yrittäjille ympäristöillan

Kestävä yritystoiminta maa- ja vesirakennusalalla edellyttää ympäristön jatkuvaa huomioimista ja yksiselitteistä sääntelyä sekä sen noudattamista.

Ympäristölainsäädäntö on kiristynyt, ja yritysten etujärjestöineen pitää pysyä muutoksessa mukana.

”Toivomme INFRAssa myös viranomaisilta entistä selkeämpää ja yhdenmukaisempaa lain tulkintaa. Nyt tulkintatavoissa on vaihtelua. Ministeri Kimmo Tiilikaisen tapaan odotamme lisäksi kasvukeskusten alueille kaavoitettavan riittävästi luvallisia maa-ainesasemia maa-ainesten käsittelyä ja varastointia varten”, Paavo Syrjö tähdentää ja viittaa ympäristöministeri Tiilikaisen Ylelle 9.2. antamaan lausuntoon.

INFRA on ajanut maa-ainesasemia jo vuosia, mutta asiat etenevät kunnissa hitaasti. Riittävät käsittely- ja varastointipaikat pienentäisivät olennaisesti koko rakentamisen hiilijalanjälkeä.

Nurmijärven tapauksen myötä INFRA ry on päättänyt järjestää Uudellamaalla toimiville jäsenilleen ympäristöteemaisen tiedotus- ja keskusteluillan kevään aikana. Tilaisuudessa käydään läpi keskeinen lainsäädäntö ja paikalle kutsutaan myös poliisin ja ympäristöviranomaisten edustus. Tilaisuus voidaan myöhemmin järjestää samansisältöisenä INFRAn muidenkin piiriyhdistysten alueilla.

LISÄTIETOJA
Toimitusjohtaja Paavo Syrjö, INFRA ry
040 560 1803, paavo.syrjo@infra.fi
Toiminnanjohtaja Mikaela Aaltonen, INFRA Uusimaa ry
040 513 0459, mikaela.aaltonen@infra.fi

Maansiirtotyöt käynnissä Helsingin Kalasatamassa. Kuva INFRA ry.