| Talonrakennusteollisuus ry | Lounais-Suomi ja Satakunta

Varsinais-Suomen asuntotuotanto ponnisti vielä kolmanneksella ylöspäin

Kolmen miljardin euron kokonaispotillaan Varsinais-Suomen rakennusmarkkinat kattoivat viime vuonna noin yhdeksän prosenttia koko Suomen rakennusmarkkinoista. Rakentamisen alueellisen suhdannekatsauksen mukaan etenkin asuntotuotanto on edelleen hyvällä mallilla; vuoden 2017 ennakkotietojen mukaan asuntoja aloitettiin Varsinais-Suomessa peräti 33 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin, kaikkiaan 3 763 kappaletta.

Talotyypeittäin tarkasteltuna kasvu oli odotetusti vauhdikkainta kerrostalotuotannossa. Kerrostaloasuntoja aloitettiin 46 prosenttia edellisvuotta enemmän. Rivitalojen aloitukset nousivat kymmenellä prosentilla, omakotitalojen viidellä. Asuntorakentamisen rakennuslupien määrä kasvoi yhteensä 21 prosenttia. 

Viime vuoden kovimmat nousut nähtiin liike- ja toimistorakennusten aloitusmäärissä, kasvua niissä kertyi 69 prosenttia. Liike- ja toimistorakentamiselle myönnetyt luvat kasvoivat 330 prosenttia vuodesta 2016. Huikeaa lukemaa selittää pääasiassa yksittäinen suuri kauppakeskushanke, joka sai rakennusluvan kesällä 2017. Muilla osa-alueilla lukemat jäivät vaisummiksi. Eniten laskua kertyi teollisuus- ja varastorakentamisessa, jossa aloitukset vähentyivät reilulla kolmanneksella. Julkisten palvelurakennusten aloitukset vähentyivät 21 prosenttia. Kaiken kaikkiaan muun talonrakentamisen aloitukset vähenivät 15 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Talonrakentamisen suhdannenäkymät Varsinais-Suomessa 

Niin rakennuttajien, suunnittelijoiden kuin talonrakennusurakoitsijoidenkin mielestä kuluneen talvikauden suhdannetilanne on ollut todella hyvä. Seuraavaan puolivuotiskauteen katsotaan edelleen positiivisella mielellä, joskaan urakoitsijat eivät usko töidensä enää lisääntyvän. Tilaajat, rakennuttajat ja suunnittelijat arvioivat sekä asuntotuotannon että toimitilarakentamisen kasvun jatkuvan myös seuraavan puolen vuoden aikana. Niin ikään korjaustoiminnan arvioidaan säilyttävän kasvusuuntauksensa. Urakoitsijat puolestaan ennakoivat asuntotuotannon pysyvän nykyisissä lukemissaan. 

Rakennuttajat pitävät tärkeimpinä toimintaansa vaikuttavina tekijöinä tarjousten korkeaa hintatasoa ja kireitä aikatauluja. Niin suunnittelu- kuin urakoitsijapuolellakin on pulaa ammattitaitoisista työntekijöistä ja urakoitsijoilla myös sopivista aliurakoitsijoista.
 

Lisätietoja:

  • Aluepäällikkö Markku Leppälehto, 040 745 3930
    Talonrakennusteollisuus ry, Varsinais-Suomi ja Satakunta
  • Pääekonomisti Sami Pakarinen, 050 343 4337
    Rakennusteollisuus RT ry
  • Suhdannekatsauksen aineistot