| Rakennusteollisuus RT ry | Keskusliitto

Työministeri Jari Lindström: ”Ollin esimerkkiä seuraamalla rakentamisen laadusta päästään keskustelemaan kokonaan uuteen sävyyn”

Ratkaisun avaimet Rakentamisen laatuteko -kilpailussa löytyivät perinteisestä ammattiylpeydestä, kumppanuuden arvostamisesta ja digitaalisesta innovaatiosta kosteudenhallinnassa. Voiton tasaväkisessä kilpailussa jakoivat kirvesmies Olli Salonen ja Lujabetonin tehdaspäällikkö Miro Harjumäki. Yleisön suosikiksi nousi Skanskan työmaatiimi, jonka kerrostalokohteessa asukkaiden suositteluindeksi oli poikkeuksellinen, täydet 100 pistettä.

Rakentamisen laatuteko -kilpailun voittajavalinnasta vastasi tänä vuonna työministeri Jari Lindström. Ennen kansanedustajaksi pääsyään hän toimi Kouvolan rakennus- ja ympäristölautakunnan puheenjohtajana, eduskunnassa hän on ollut mukana ympäristövaliokunnassa neljän vuoden ajan.

Lindström valitsi korkeatasoisten finalistien joukosta kaksi voittajaa. Kirvesmies Olli Salonen teki vaikutuksen Lindströmiin perinteisellä ammattiylpeydellään sekä periaatteellaan tehdä työ kerralla valmiiksi niin hyvin, ettei perään tarvitse soitella, kuten Salonen itse omaa työfilosofiaansa kuvasi.

”Jos kaikki alan toimijat noudattaisivat Ollin esimerkkiä, voisimme kymmenen vuoden päästä keskustella aivan toiseen sävyyn rakentamisen laadusta kuin nyt”, toteaa Lindström luetellessaan syitä, jotka nostivat Salosen kisan kärkikaksikkoon.

Pitkän uran kirvesmiehenä tehnyt Olli Salonen työskentelee itsenäisenä yrittäjänä. Viime ajat hän on työskennellyt Firan takuukorjaustiimissä, mutta vuosien varrelle on mahtunut rakentamisen osa-alueita laidasta laitaan, aina pientaloista ja talopaketeista alkaen, vesivahinkokorjauksiin ja nyt vuositakuutöihin saakka.

Laatuteko-kilpailun toiseksi voittajaksi Jari Lindström nosti Lujabetonin tehdaspäällikön Miro Harjumäen, joka itse alleviivaa eri osapuolten välistä kumppanuutta hyvän laadun avaintekijänä.

”Laadun tekemisessä kyse on oikeastaan vain siitä, kuinka pystytään luottamaan niihin toisiin ammattilaisiin, joiden kanssa yhteistyötä tehdään. Kun yhteistyö toimii, sopimuksilla ei ole niin väliä.”

Harjumäen erinomaisen yhteistyökyvyn lisäksi Lindström kiinnitti huomiota hänen haluunsa kehittää oman alansa teknisiä ratkaisuja.

”Eduskunnassa on puhuttu valtavan paljon kosteudenhallinnasta. Miro on ollut keskeisesti mukana kehittämässä uutta Luja SmartConcrete -anturijärjestelmää, joka on työkalu kosteusturvallisuuden hallintaan. Halusin nostaa tämän esiin kannustaakseni muidenkin alojen ammattilaisia vastaavien innovaatioiden tekemiseen”, sanoo Lindström.

Yleisöäänten enemmistö Lappeenrantaan

Skanskan työmaatiimiin kuuluu asumisen ja rakentamisen ammattilaisia laidasta laitaan. Asunto-osakeyhtiö Lappeenrannan Loisteen uusilta asukkailta huippuarvosanat saivat asiakasvastaava Elisa Härkönen, työmaan vastaava mestari Eetu Kauppinen, asuntomyyjä Jarkko Keränen, hankekehityspäällikkö Marko Puhakka, tuotantoinsinööri Joni Reponen ja työmaapäällikkö Timo Markkanen. Asukkaiden NPS eli suositteluindeksi kohteesta oli täydet 100. Laatuteko-kisan yleisöäänestyksessä tiimi sai selvän enemmistön äänistä.

”Kaikki, jotka ovat olleet kohteen toteutuksessa mukana, ovat olleet siihen erittäin sitoutuneita. Me teemme työtä asiakasta varten ja koko projekti on rakentunut sen ajatuksen ympärille”, kertoo Eetu Kauppinen.

”Täällä ollaan myös todella vastaanottavaisia uusille, asiakaslähtöisille käytännöille. Positiivinen kehittymisen halu näkyy kaikissa työntekijöissä”, iloitsee puolestaan Elisa Härkönen.

Skanskan tiimi painottaa myös pieteetillä suoritetun lopputarkastuksen ja ajan kanssa tehdyn itselleluovutuksen merkitystä. Timo Markkanen huomauttaakin, että hyvin tehdyn itselleluovutuksen jälkeen asiakkaiden tarkastuksista on tuloksena useimmiten täysin tyhjä puutelista.

Positiiviset esimerkit kannustavat laadun tekemiseen

Tänä vuonna kolmatta kertaa järjestettävä Rakentamisen laatuteko -kilpailu antoi aihetta iloon myös kisaa organisoineelle Jukka Pekkaselle, joka toimii rakentamisen kehittämisestä vastaavana johtajana Rakennusteollisuus RT:llä.

Kaikilla kisaan osallistuneilla oli hieno, positiivinen asenne omaa työtään kohtaan ja laatu oli heistä jokaiselle itsestään selvä, omaa tekemistä ohjaava asia. Mukana oli aikaisempia vuosia huomattavasti laajempi kirjo eri alojen tekijöitä ja teemoja, käsillä tekemisestä tekniikkaan ja digitalisaatioon sekä uusien ajatusmallien jakamiseen.”

Kisan myötä esiin tulleiden laatutekojen saattamisessa yleiseen tietoisuuteen Pekkanen uskoo Lindströmin tavoin esikuvien voimaan.

”Kun kannustavista esimerkeistä kerrotaan tarpeeksi usein ja kauan, kyllä ne hyviksi havaitut toimintatavat vähitellen jalkautuvat laajemminkin käyttöön.”

Yhteistyössä Rakennusteollisuus RT:n kanssa Rakentamisen laatuteko 2018 -kilpailun järjestivät Rakentamisen laatu RALA, Rakennusliitto ja Rakennuslehti. 

Lisätietoja

  • Jukka Pekkanen
  • johtaja
  • jukka.pekkanen(@)
    rakennusteollisuus.fi

  • puh. 050 527 6966, 09 129 9253