| Rakennusteollisuus RT ry | Keskusliitto

Lakko on ylilyönti

Rakennusliiton perjantaiksi julistama lakko saattaa rakennusalalla aiheuttaa sadan miljoonan euron tuotannon menetyksen. Todennäköistä on, että lakko ei kokonaan sulje kaikkia työmaita eikä tehtaita, joten vahinko siltä osin jäänee pienemmäksi. Todellinen lakkoon osallistuminen ja sitä kautta vahinkojen suuruus selviää perjantain aikana.

Lasku lakosta koituu asiakkaille, jotka maksavat viime kädessä viivästysten aiheuttamat kustannukset. Viivästykset saattavat kertautua, kun aikatauluja joudutaan rakentamaan uusiksi. Perjantai on rakentamisessa valupäivä, jolloin viikonloppu on varattu kuivumiselle. Vastaavia työstä ja työmaasta riippuvia aikataulutekijöitä on monia.

Lakko on jo nyt johtanut ikäviin paikallisiin ylilyönteihin. Työtovereita uhkaillaan liitosta ja työttömyyskassasta erottamisella, jos he haluavat tehdä töitä.

”On myös julkisesti annettu ymmärtää, että työmaat pitää lakon vuoksi sulkea. Työmaiden sulkemisesta päättää kuitenkin työmaan urakoitsija tai tilaaja – ei Rakennusliitto tai luottamusmies. Suomessa on sallittu poliittisten lakkojen järjestäminen, mutta meillä on myös perustuslain suojaama omistuksenoikeus ja yksilönvapaus. Urakoitsija päättää työmaan sulkemisesta ja kukin yksilö päättää itse lakkoon osallistumisestaan”, toteaa RT:n työmarkkinajohtaja Tapio Kari.

Rakennusteollisuus RT pitää lakkoa ylimitoitettuna ja käsittämättömällä tavalla ajoitettuna.

”Kun lakia työttömyysturvan aktiivimallista eduskunnassa käsiteltiin, ay-liike oli hipihiljaa ja nyt ammutaan kärpästä tykillä”, Tapio Kari summaa.