| Rakennustuoteteollisuus RTT ry | Betonijaosto

Rudus Oy:n Kotkan betonielementtitehdas alansa valtakunnallisen työturvallisuuskilpailun voittoon

Betoniteollisuuden vuoden 2015 työturvallisuuskilpailun tulokset ovat ratkenneet. Kokonaiskilpailun voittajaksi ylsi Elementtisarjan paras tuotantolaitos, betonisia talotekniikkaelementtejä valmistava Rudus Oy:n Kotkan betonielementtitehdas.

Tehtaan siivitti voittoon muun muassa työturvallisuuden tiivis huomiointi tuotantomenetelmien ja valmistettavien tuotteiden jatkuvassa kehittämisessä, tehtaassa selvästi havaittavissa oleva, poikkeuksellisen positiivinen ja turvallisuusmyönteinen ilmapiiri sekä yli 1 500 päivän mittainen yhtäjaksoinen tapaturmaton jakso. Työpaikan ilmapiiristä kertoo esimerkiksi se, että työntekijät tekevät vuosittain toistasataa aloitetta toiminnan kehittämiseksi.

– Ruduksessa on tehty määrätietoista työtä työturvallisuuden kehittämisessä. Olemme ylpeitä siitä, että työmme on tuottanut tulosta ja Ruduksen Kotkan Elpo-tehdas on noteerattu turvallisena työpaikkana. Erityistä iloa koen siitä, että työntekijämme osallistuvat aktiivisesti työturvallisuuden kehittämiseen, tuoteryhmäjohtaja Kimmo Leimola kertoo.

– Vaaranpaikkoja on tehdasympäristössä paljon. Ne on pitänyt tunnistaa ja korjata tai työtapoja on pitänyt muuttaa niin, että riskit ovat minimoituneet. Tärkeimpänä asiana koen kuitenkin asenteen, jolla työtä tehdään. Se on tehtaalla kohdallaan. Työturvallisuus on ollut ehdoton ykkönen jo yli kymmenen vuoden ajan ja se on olennainen osa meidän joka päiväistä työtämme, Leimola jatkaa.

Tuomariston mukaan myös muut osakilpailuvoittoihin yltäneet tehtaat ovat korkeatasoisia ja äärimmäisen tasaväkisiä työturvallisuuden suhteen, joskin hyvä turvallisuuden taso on eri tehtaissa saavutettu hieman erilaisin toimintatavoin.

– On ilo todeta, miten työturvallisuus ja muutkin työolot ovat parantuneet tehtaissa vuosi vuodelta, tuomariston jäsenenä kuudetta kertaa toimiva Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi toteaa.

Kilpailun valmisbetonisarjan voitti Rudus Oy:n Raahen valmisbetonitehdas ja betonituotetehtaiden sarjan Lammin Betoni Oy:n betonituotetehdas. Kokonais- ja osakilpailuvoittajien lisäksi kilpailussa palkittiin myös parhaat turvallisuustasonsa parantajat; tämän palkinnon ansaitsi elementtisarjassa Betonimestarit Oy:n Haapaveden tehdas ja tuotetehtaiden sarjassa Lujabetoni Oy:n Siilinjärven ratapölkky- ja ontelolaattatehdas.

Kokonaiskilpailun voittaja palkitaan kultaisella kypärällä ja Fennian lahjoittamalla 5 000 € rahapalkinnolla, joka on tarkoitettu käytettäväksi voittajatehtaan työturvallisuustyöhön. Palkinnot ja muut huomionosoitukset luovutetaan Betoniteollisuuden Kesäseminaarissa Turussa 12.8.2016.

Taustatietoa Betoniteollisuuden työturvallisuuskilpailusta

Betoniteollisuuden valtakunnallinen työturvallisuuskilpailu on järjestetty vuosittain vuodesta 2009 alkaen, eli kilpailu järjestettiin nyt seitsemättä kertaa. Kilpailu käytiin yhteensä 62 tuotantolaitoksen kesken kolmessa eri sarjassa: elementtitehtaat (43 tehdasta), valmisbetonitehtaat (8 tehdasta) ja betonituotetehtaat (9 tehdasta).

Kilpailussa kukin tehdas pisteytettiin Elmeri+ -järjestelmän mukaisen turvallisuusmittauksen, tehtaan turvallisuusjohtamisen tason, tapaturmataajuuden ja sairauspoissaolojen perusteella.

Tuotantolaitosten turvallisuustason auditoinnin ja mittaukset toteutti Tapaturva Oy Juha Merjaman johdolla. Kolmihenkinen tuomaristo valitsi kokonaiskilpailun voittajan sarjavoittajien joukosta tehdaskäyntien ja tehtaan henkilökunnan haastattelujen pohjalta. 

Kilpailun tuomariston muodostivat puheenjohtaja Matti Harjuniemi Rakennusliitosta, ylitarkastaja Keijo Päivärinta Etelä-Suomen Aluehallintovirastosta ja toimitusjohtaja Jussi Mattila Betoniteollisuus ry:stä.

Työturvallisuuskilpailun tavoitteena on ollut yritysten työturvallisuustyön motivaation kohottaminen, hyväksi todettujen turvallisuuskäytäntöjen levittäminen ja yritysten turvallisuudesta vastaavien henkilöiden kannustaminen. Kilpailu liittyy oleellisena osana RT:n ”Nolla tapaturmaa 2020” -tavoitteeseen.


Lisätietoja:

Jussi Mattila
Toimitusjohtaja
Betoniteollisuus ry
Puh. 0400 637 224

Kimmo Leimola
Tuoteryhmäjohtaja
Rudus Oy
Puh. 0440 751 832

Juha Merjama
Toimitusjohtaja
Tapaturva Oy
Puh. 040 752 5247