| Rakennusteollisuus RT ry | Keskusliitto

Jukka Pekkanen TUT Industry Professor -tehtävään

Tekniikan tohtori Jukka Pekkanen on nimitetty ensimmäisenä TUT Industry Professor -tehtävään. Tampereen teknillisen yliopiston uuden professuurin tavoitteena on vahvistaa entisestään yliopiston ja teollisuuden yhteistyötä.

TUT Industry Professor -tehtävä on tarkoitettu erittäin arvostetuille ja menestyneille asiantuntijoille. Professuurin valittavan henkilön odotetaan vahvistavan merkittävästi TTY:n yhteiskunnallista vaikuttavuutta ja näkyvyyttä.

– Yliopistomme on tunnettu hyvistä yhteistyösuhteistaan elinkeinoelämän kanssa. Tämä on vahvuus, joka tukee opetuksen lisäksi myös tieteellisen tutkimuksemme relevanssia. Läheinen yhteistyö yritysten kanssa takaa sen, että pystymme siirtämään tutkimustulokset nopeasti yritysten käyttöön, kertoo TTY:n rehtori Mika Hannula.

Ensimmäisenä asiantuntijana TUT Industry Professor -tehtävään on huhtikuun alusta alkaen nimitetty tekniikan tohtori Jukka Pekkanen.

– TTY on Suomessa rakennusteollisuuden ykkösyliopisto. Olen todella iloinen nimityksestäni professuuriin, sillä teollisuuden ja tutkimuksen yhteistyö on ollut aina lähellä sydäntäni, Pekkanen sanoo.

Viisivuotisen professuurin ohella hän jatkaa myös Rakennusteollisuus RT ry:ssä rakentamisen kehittämisestä vastaava johtajana.

– Kaksi työtäni istuvat hyvin yhteen. Minulla on muun muassa laajat ja hyvät suhteet alan yrityksiin ja tapaan luontevasti yritysten johtoa.

Yritysyhteistyön kehittämisen lisäksi Pekkasen tavoitteena on vahvistaa rakennetun ympäristön tohtorikoulutuksen edellytyksiä ja yritysten kiinnostusta tohtorikoulutukseen. Lisäksi pyritään kokoamaan varat uuteen kiinteistökehittämisen lahjoitusprofessuuriin.

Tampere3 tuo uutta potkua opetukseen

Tampereen teknillinen yliopisto, Tampereen yliopisto ja Tampereen ammattikorkeakoulu kehittävät parhaillaan uutta toimintamallia suomalaiseen korkeakoulutukseen. Tampere3-prosessin tavoitteena on luoda tieteenalojen rajapinnoista ammentava monialainen, innostava ja globaalisti kiinnostava tutkimus- ja oppimisympäristö.

Pekkasen mukaan Tampere3 tuo mukanaan isoja mahdollisuuksia myös rakennusalan opetukseen.

– Esimerkiksi yliopiston kandivaiheen ammatilliset kurssit voisivat jatkossa olla yhteisiä ammattikorkeakouluopiskelijoiden kanssa. Yliopiston tutkimustoiminta ja tutkijoiden osaaminen sekä TAMKin opetuksen käytännönläheisyys ja opettajien vahva opetuskokemus tarjoavat lisäarvoa niin opetukseen, tutkimukseen kuin teollisuusyhteistyöhönkin.

Pekkanen seuraakin tarkasti, millaisia valmiuksia opiskelijoilla pitää olla valmistuessaan alalle ja varmistaa, että opetus sisältää oikeita asioita tulevina vuosina.

– TTY:ssä halutaan kuunnella tarkalla korvalla yritysten tarpeita.

 
Lisätiedot:

Jukka Pekkanen
050 527 6966, jukka.pekkanen@rakennusteollisuus.fi

Jukka Pekkanen (s. 1958 Helsingissä)


Koulutus:

Diplomi-insinööri 1984, TTY
Tekniikan tohtori 2005, TKK

Työtehtävät:
Rakennusliike Haka, kehityspäällikkö 1984–1994
Tekes, teknologiapäällikkö 1994–2001
Rakennusteollisuus RT, kehitysjohtaja 2001–
TTY, dosentti 2010–
TTY, rakentamistalouden määräaikainen professori 2014–2016
TTY, TUT Industry Professor 2016–