| Rakennusteollisuus RT ry

Nyt olisi oiva aika toteuttaa mittavat rakennushankkeet

Guggenheimin säätiön Helsingin Etelärantaan suunnittelema museohanke toisi toivottavaa piristystä koko rakennusalalle, sanoo Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti. Nyt olisi hyvä aika toteuttaa myös muut vaativat kulttuurirakennushankkeet.

Helsinkiin suunnitellun Guggenheimin museon taloudellisista vaikutuksista käydään nyt vilkasta keskustelua. Guggenheim on teettänyt laskelmia, joiden mukaan 130 miljoonaa euroa maksava museo olisi kannattava sijoitus Helsingille ja Suomelle. Säätiön laskelmien mukaan museon talousvaikutus olisi jopa 41 miljoonaa euroa vuodessa. Positiiviset vaikutukset alkaisivat kuitenkin jo aiemmin - rakennusvaiheessa.

”Miljoonan euron sijoitus rakennushankkeessa työllistää 17 henkilöä koko rakentamisen ketjussa. Niinpä Guggenheim Helsinki –museohankkeen rakentaminen loisi 2 200 uutta henkilötyövuotta. Jo museon rakentamisvaihe olisi yhteiskunnalle kannattava”, Tarmo Pipatti muistuttaa.

Rakentamisen positiiviset vaikutukset eivät jäisi vain parantuneeseen työllisyyteen. Rakentamiseen sijoitetuista euroista palautuu yhteiskunnan käyttöön 40 prosenttia erilaisina veroina ja maksuina.

Ei siis ihme, että Rakennusteollisuuden Pipatti pitää nykyhetkeä hyvänä mittavien kulttuuri- ja muiden rakennushankkeiden aloittamiseksi. Myös Amos Andersonin taidemuseo Helsingissä suunnittelee uusien tilojen rakentamista Lasipalatsin yhteyteen. Taidemuseota rahoittava Konstsamfundet arvioi uusien tilojen hinnaksi 50 miljoonaa euroa. Taidemuseon työllisyysvaikutus olisi 850 henkilötyövuotta.

Helsingin keskustaan Sanomatalon ja Musiikkitalon naapuriin tulevan keskustakirjaston rahoituksen Pipatti toivoo järjestyvän pian. ”Valtio on luvannut 80 miljoonan hankkeelle 30 miljoonaa. Se on moninkertaisesti enemmän mitä vastaavat hankkeet yleensä saavat”, Pipatti kehuu. Uusia työpaikkoja syntyisi 1360 henkilötyövuoden verran.

Pipatti odottaa paljon myös Olympiastadionin peruskorjauksesta. Korjaustöiden aikana nykyiset tilat peruskorjataan, ja stadionin katsomot on tarkoitus kattaa. Kustannusarvio on noin 200 miljoonaa euroa ja uusia työpaikkoja syntyisi 3 400 henkilötyövuoden edestä.

Pipatin mukaan nyt olisi erinomainen aika toteuttaa näitä mittavia rakennushankkeita, kun osaavia rakennusalan ammattilaisia on hyvin saatavilla.

”Rakennusalan resursseja olisi nyt vapaana vaativia hankkeita varten kun rakentamisen määrä on muuten laskussa. Ammattilaisten työttömänä pitäminen ei voi olla yhteiskunnan edun mukaista”, hän sanoo.

Rakentamisen määrä vähenee tänä vuonna 2–4 prosenttia. Rakentaminen on supistunut jo viiden peräkkäisen vuosineljänneksen aikana. Uudisrakentaminen on ollut laskussa puolitoista vuotta eikä muutosta parempaan ole luvassa.

Rakennusalan suhdannenäkymät seuraavalle puolelle vuodelle ovat varovaiset, ja yleisen suhdannetilanteen paranemisesta ei ole vielä varmuutta. Monet mittavat rakennushankkeet olisi Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtajan Tarmo Pipatin mukaan nyt enemmän kuin tervetulleita sekä yhteiskunnan että rakennusalan kannalta.

Lisätiedot: toimitusjohtaja Tarmo Pipatti, puh. 040 506 5021