| Rakennusteollisuus RT ry

Mikä näistä on vuoden 2013 Suomen ilmastoystävällisin kerrostalo?

Suomen ilmastoystävällisin kerrostalo ja toimisto 2013 –kilpailu herätti suurta kiinnostusta. Asuinkerrostalosarjaan hyväksyttiin 10 hanketta, joista 7 on vähintään passiivitasoa.

Suomen ilmastoystävällisin kerrostalo ja toimisto 2013-kilpailun asuinkerrostalosarjaan hyväksyttiin 10 kohdetta, joista 7 on energiatehokkuudeltaan vähintään passiivitasoa. Voittaja esitellään ERA 17 –vuosipäivässä 24.10.2013. Toimistosarjalle ei alhaisen osallistujamäärän vuoksi valita voittajaa.
Kilpailuun osallistuvat Helsingin ATT, Joensuun Elli, Järvenpään Mestariasunnot, Lahden Vanhusten Asuntosäätiö, Länsi-Suomen Diakonialaitos, Rakennusliike Reponen, Skanska Talonrakennus, Stora Enso Building And Living, TA-Yhtymä ja Varsinais-Suomen Asumisoikeus. Näiden lisäksi useita hyviä kohteita jäi kilpailun ulkopuolelle liian varhaisen valmistumisajankohdan tai keskeneräisten suunnitelmien vuoksi.
”Kilpailuun saatiin mukaan kovatasoisia osaajia ja hankkeita, joissa on käytetty erilaisia energia- ja rakenneratkaisuja. Toivomme että kilpailun avulla saamme näitä ratkaisuja myös laajemmin rakentamisen käytäntöihin”, toteaa toimitusjohtaja Heli Kotilainen Green Building Council Finlandista.
”Mukana on kauko-, maa- ja aurinkolämpöä sekä puu- että betonirunkoisia taloja eri puolilta Suomea. Kiinnostus oli suurta, sillä osan kohteista ehtivät ilmoittaa mukaan sekä rakennuttaja että urakoitsija toisistaan tietämättä. Hankkeet painottuvat selvästi vuokra-asumiseen, jossa rakennuttaja maksaa energiamenot”, sanoo toimitusjohtaja Panu Pasanen Bionova Consultingista.
Kilpailun tarkoituksena on kannustaa rakennusalaa ympäristötehokkaaseen rakentamiseen ja ilmastoystävällisen rakentamisen mittareiden käyttöön sekä tuoda esille osaamista ja parhaita käytäntöjä. Kohteita mitataan rakennuksen elinkaaren hiilijalanjäljellä, joka huomioi kaikki materiaali- ja energiavirrat, joilla on elinkaaren aikana olennainen päästövaikutus. Tulos lasketaan GBC Finlandin ohjeiden mukaisesti.
Kilpailun voittajan valitsee tunnuslukujen ja harkintansa perusteella tuomaristo, johon kuuluvat Tarmo Pipatti, Rakennusteollisuus RT ry, Matti Rautiola, Rakennustietosäätiö, Heli Kotilainen, Green Building Council Finland ja Seppo Mölsä, Rakennuslehti.
Kilpailun järjestää Rakennusteollisuus RT yhteistyössä Green Building Council Finlandin kanssa. Kilpailua tukevat järjestäjien lisäksi Saint-Gobain ISOVER ja Skaala Oy. Kilpailun teknisestä toteutuksesta vastaa Bionova Consulting.

Lisätietoa: www.figbc.fi/haaste2013/
Lisätietoa medialle: Heli Kotilainen, toimitusjohtaja, Green Building Council Finland, 040 579 3611, heli.kotilainen(at)figbc.fi
Lisätietoa osallistuvista hankkeista ja toteutuksesta: Panu Pasanen, toimitusjohtaja, Bionova Consulting, 044 2871 722, panu.pasanen(at)bionova.fi