Työehtosopimusneuvottelut

Rakennusalalla toimihenkilöiden työehtosopimukset ovat voimassa huhtikuun loppuun 2018 saakka. Työntekijäpuolen sopimusten päättymisajankohta on 28.2.2018. Uusien sopimusten neuvottelut ovat parhaillaan käynnissä.

Usean työehtosopimuksen voimassaolo päättyi tammikuun lopussa. Kunta ja valtio saivat sopimuksensa tehtyä, mutta moni palvelusektorin ala, kuten kauppa, matkailu- ja ravintolapalvelut, sekä kiinteistöpalvelu, on jo sopimuksettomassa tilassa. Ilman sopimusta on myös esimerkiksi sähköasennusala, joka ehkä eniten koskettaa rakentamista.

Rakennusalan työntekijöiden työehtosopimukset ovat voimassa helmikuun loppuun ja toimihenkilöiden huhtikuun loppuun. Parhaillaan työehtosopimuksia neuvotellaan rakennusalan, rakennustuottealan, maa- ja vesirakennusalan, asfalttialan, LVI-asennuksen, maalauksen, vedeneristyksen ja lattianpäällystyksen työntekijöille.

On hyvin todennäköistä, että tällä kertaa sopimuksia ei saada tehtyä helmikuun loppuun mennessä, joten maaliskuussa rakennusalallakin alkaa sopimukseton tila. Sen aikana työrauha ei ole voimassa. Työtaisteluja voidaan panna toimeen kahden viikon varoitusajalla.

Rakennusliitto on halunnut vauhdittaa neuvotteluja julistamalla ylityökiellon, joka alkaa maaliskuun alusta. Lisäksi Rakennusliitto on ilmoittanut työtaisteluista pääkaupunkiseudulla. Perjantaina 2. ja 9. maaliskuuta eräät Rakennusliiton pääkaupunkiseudun osastot pitävät puolelta päivin alkavia tiedotustilaisuuksia, mikä tarkoittaa, että työntekijöitä poistuu työmailta osallistuakseen niihin. 

Neuvotteluiden ollessa vielä käynnissä, niitä ei ole tarkoitus kommentoida julkisuudessa.

Neuvottelutilanteesta ja työhäiriöistä sekä niihin varautumisesta saa parhaiten tietoa omasta toimialaliitosta, joten tiedotteita kannattaa seurata ja tarvittaessa aina voi myös kysyä lisätietoja.