Asuntoluototus

 1. Asuntolainakanta, mrd. €

  Asuntolainakanta on kasvanut tasaisesti koko viimeisen 10 vuoden ajan. Kotitalouksilla oli vuoden 2016 lopussa asuntovelkaa yhteensä noin 94 miljardia euroa. Summa ei sisällä taloyhtiöiden ottamia lainoja.
 2. Asuntolainakannan vuosikasvu

  Asuntolainakannan vuosikasvu saavutti pohjansa vuoden 2014 aikana. Lainakannan kasvua ovat nopeuttaneet parin viime vuoden aikana nostettujen asuntolainojen lisääntyminen ja lyhennysvapaiden jatkuminen.
 3. Kotitalouksien tekemät uudet asuntolainasopimukset

  Asuntolainamarkkinat ovat olleet helmikuusta 2015 asti poikkeuksellisia. Pankkien myöntämät lyhennysvapaat nostavat uusien asuntolainasopimusten määrää, koska lainojen ehtoja muutetaan.
 4. Kotitalouksien nostamat uudet asuntolainat

  Kotitalouksien nostamien uusien asuntolainojen määrä on jatkanut nousuaan kuluvan vuoden aikana. Vuonna 2016 asuntolainoja nostettiin 8 prosenttia enemmän kuin vuonna 2015.
 5. Kotitalouksien maksamat asuntolainojen lyhennykset

  Kotitaloudet lyhentävät asuntolainojaan vuodessa noin 15 mrd. eurolla.
 6. Asuntolainojen vuosilyhennysten osuus asuntolainakannasta

  Asuntolainojen vuosilyhennysten määrä suhteessa koko asuntolainakantaan on laskenut noin 16 prosenttiin.
 7. Asuntolainojen korkokehitys

  Asuntolainojen korot ovat laskeneet ennätysmatalalle tasolle. Pankkien kiristynyt kilpailu vähentää asuntorahoituksen hintapaineita myös kuluvana vuonna.
 8. Asuntolainojen reaalikorot

  Vuonna 2014 inflaatio hidastui ja asuntolainojen reaalikorot nousivat. Reaalikorot ovat jatkaneet laskuaan vuonna 2017 inflaation nopeuduttua.
 9. Asuntolainojen laskennallinen marginaali

  Asuntolainojen laskennallinen marginaali on saavutti huippunsa vuonna 2013. Keskimarginaali laskee luotonkysynnän asteittaisen piristymisen myötä.

Viimeksi päivitetty 24.03.2017