Tiedotteet

Rakennusteollisuus RT:n ja sen viiden toimialan tiedotteita ja uutisia.

Tiedotteita löytyi 183 kappaletta

 1. 30.10.2019

  Suhdanteet eivät ennakoi käsijarrukäännöstä Satakunnan rakentamiseen (Mediatiedote)

  Satakunnan asuntorakentamisen laskusuuntausta kompensoi toimitilarakentamisen kasvu. Tämän vuoden toisella neljänneksellä asuntoja aloitettiin noin 60 prosenttia viime vuoden vastaavaa ajankohtaa vähemmän. Muun talonrakentamisen kohdalla oli sen sijaan edelleen nousua, kaikkiaan 16 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Satakunnan talonrakentamisen suhdannekatsauksesta.
 2. 24.10.2019

  Rakentaminen palaa ruotuun Varsinais-Suomessa (Mediatiedote)

  Muun Suomen tapaan rakentaminen on lähtenyt laskuun myös Varsinais-Suomessa. Rakennettavien kohteiden määrä on laskemaan päin kaikilla muilla osa-alueilla paitsi teollisuus- ja varastorakentamisessa. Merkittävänä kasvukeskuksena Turun seutu kuitenkin pitää pintansa; asuntotuotanto tulee säilymään vilkasta kysyntää vastaavalla tasolla. Niin ikään korjausrakentaminen on edelleen kasvussa.
 3. 18.10.2019

  Itä-Suomen talonrakentamisen suhdannenäkymissä on vaihtelua (Mediatiedote)

  Itä-Suomen rakentamisen suhdannekatsaus julkaistiin 15.10.
 4. 15.10.2019

  Suhdannekäänne on selvä, mutta rakentaminen on sinnitellyt yllättävän hyvin (Mediatiedote)

  Rakentamisen määrän kehitys painuu tänä vuonna miinukselle, vaikka aktiviteetti oli vielä alkuvuonna korkealla tasolla. Alamäki syvenee ensi vuonna ja vetää myös rakentamisen hyvän työllisyyskehityksen laskuun. Rakentaminen keskittyy väestön myötä entistä enemmän pääkaupunkiseudulle ja muihin kasvukeskuksiin.
 5. 10.10.2019

  Rakentamisen huuma tasaantuu – Suhdannehuippu ei lisännyt LVI-urakoinnin kannattavuutta (Mediatiedote)

  Rakentamisen kiivain kasvuvaihe on takana ja LVI-urakoitsijat odottavat loivaa laskua normaalitasolle. Painopiste on siirtymässä korjausurakointiin, mikä näkyy vahvasti myös yritysten liikevaihdon jakautumisessa. Sen sijaan suhdannehuippu ei näy kannattavuudessa, selviää LVI-asennuksen suhdannekatsauksesta.
 6. 2.10.2019

  Työryhmä ehdottaa kiristyksiä taloyhtiö- ja asuntolainoihin – vaikutukset asuntorakentamiseen punnittava tarkkaan

  Valtiovarainministeriön työryhmä on arvioinut keinoja ja tehnyt esityksensä kotitalouksien ylivelkaantumi-sen hillitsemiseksi. Rakennusteollisuus RT:n mukaan ehdotukset ovat tarpeellisia, mutta ampuvat osin yli ja väärään maaliin.
 7. 10.9.2019

  Rakennusteollisuus RT:n viesti budjettiriiheen: Hallituksen vapautettava käsijarru tulevaisuusinvestoinneilta ja työpaikoilta (Mediatiedote)

  Liikenne- ja viestintäministeriö on esittänyt toimia suurten raideliikennehankkeiden edistämiseksi. Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Aleksi Randell pitää hyvin myönteisenä, että hallitus haluaa edetä hankeyhtiöiden perustamisen kanssa. Eteneminen on kuitenkin varsin varovaista ja liian hidasliikkeistä hallitusohjelmaan nähden.
 8. 28.6.2019

  Rakennusteollisuus RT:n asuntotuotantokysely: Sijoittajakysyntä tukee hidastuvaa asuntotuotantoa (Mediatiedote)

  Rakennusliikkeiden suunnitelmat asuntotuotannon aloitusmääristä ovat kasvaneet kevääseen verrattuna. Kasvu johtuu sijoittajakysynnän vahvistumisesta. Rakennusteollisuus RT:n tuore asuntotuotantokysely osoittaa, että asuntorakentaminen on jäähtymässä muttei hyytymässä.
 9. 18.6.2019

  Rakennusteollisuus RT: Hallitus avaa vientiteollisuuden kuljetusten pullonkauloja, mutta tulevaisuusinvestointeja ei saa unohtaa (Mediatiedote)

  Hallitus antoi odotetusti ensimmäisen lisätalousarvioehdotuksensa tiistaina 18. kesäkuuta. Arviossa linjattiin Suomen lähiaikojen liikenneinfrapanostuksia.
 10. 28.5.2019

  Ulkomaisen työvoiman osuus rakennustyömailla on vakiintunut – korkeasuhdanteessa töitä on ollut tarjolla poikkeuksellisen paljon (Mediatiedote)

  Uudellamaalla keskimäärin joka kolmas talonrakennusalalla työskentelevä on ulkomaalainen ja muualla maassa lähes joka kymmenes. Osuus ei ole merkittävästi muuttunut tällä vuosikymmenellä. Infrarakentamisessa ulkomaalaisia on vähemmän. Tiedot käyvät ilmi Rakennusteollisuus RT:n tuoreimmasta työvoimakyselystä.
 11. 8.5.2019

  Vasarat paukkuvat Varsinais-Suomessa myös jatkossa, vaikka rakentamisen painopisteet muuttuvat (Mediatiedote)

  Muun maan tavoin myös Varsinais-Suomessa asuntotuotanto on pysytellyt ennätyskorkeissa lukemissa. Rakentamisen hyvä vire on vaikuttanut myös työllisyyteen – vuoden 2018 aikana ala työllisti keskimäärin 19 000 henkilöä. Edellisvuodesta määrä kasvoi noin 3 000:lla. Niin ikään usko tulevaan on vahva. Sekä rakennuttajat, suunnittelijat että urakoitsijat ennakoivat töidensä määrän pysyvän ennallaan ainakin seuraavan puolen vuoden ajan.
 12. 23.4.2019

  Rakentamisen suhdanne kääntymässä maltilliseen laskuun (Mediatiedote)

  Asuntotuotannon ja infrarakentamisen vähentyminen painaa rakentamisen tänä vuonna nollan tuntumaan. Rakentaminen on siirtymässä ensimmäisenä isona toimialana laskusuhdanteeseen kasvettuaan muuta taloutta nopeammin neljän vuoden ajan.
 13. 5.4.2019

  Rakennusalan työllisyys ennätyslukemissa Satakunnassa (Mediatiedote)

  Rakennusalan työllisyys on kasvanut Satakunnassa viime vuosien aikana voimakkaasti. Vuonna 2018 se ylsi koko vuosituhannen korkeimmalle tasolle: ala työllisti seudulla lähes 11 000 henkilöä. Edellisvuodesta määrä kasvoi noin tuhannella. Tiedot käyvät ilmi Satakunnan maakunnan talonrakentamisen suhdannekatsauksesta.
 14. 2.4.2019

  Rakentamisen käänne näkyy LVI-urakoitsijoiden odotuksissa (Mediatiedote)

  Rakentamisen suhdannekäänne pistää LVI-urakoitsijat mietteliäiksi lähitulevaisuuden suhteen, vaikka talotekniikan suhdannehuippu saatetaan saavuttaa vasta tänä vuonna. Isojen kohteiden valmistuminen on lyhentänyt tilauskantoja ja vähentänyt tarjouskyselyjen määrää. Katseet ovat vaivihkaa kääntymässä uudistuotannosta korjaamiseen, selviää LVI-asennuksen suhdannekatsauksesta.
 15. 19.3.2019

  ROTI 2019: Rakennetulla ympäristöllä keskeinen osa ilmastonmuutoksen torjunnassa

  Rakennetun omaisuuden tila ROTI 2019 -raportin erityisteema on kaupungistuminen. Se sisältää myös kansainvälisiä tarkasteluja – kuinka Suomi sijoittuu rakennetun ympäristön sektorilla maailmankartalle. Raportti luovutettiin asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle tiistaina 19.3.2019 Tieteiden talolla Helsingissä.
 16. 28.2.2019

  Nuoret haaveilevat edelleen omistuskodista (Mediatiedote)

  Vuokra-asumisen suosio kasvaa, mutta silti enemmistö nuorista aikuisista asuisi tulevaisuudessa mieluiten omistuskodissa.
 17. 27.2.2019

  Kiinteistö- ja rakentamisalan hallitusohjelmatavoitteet julki (Mediatiedote)

  Kaavoituksen keventäminen ja sähköinen yhden luukun asiointijärjestelmä on vietävä maaliin tulevalla vaalikaudella.
 18. 1.2.2019

  Raideliikenteen hankeyhtiöt piristysruiske taloudelle (Mediatiedote) (INFRA ry)

  Liikenne- ja viestintäministeriö on perustamassa hankeyhtiöitä rahoittamaan suuria raideliikenneinvestointeja. Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtajan Aleksi Randellin mukaan hallituksen ripeä eteneminen hankeyhtiöiden kanssa lisää merkittävästi luottamusta liikenneyhteyksien ja koko Suomen talouden tulevaan kehitykseen.
 19. 1.2.2019

  Raideliikenteen hankeyhtiöt piristysruiske taloudelle (Mediatiedote)

  Liikenne- ja viestintäministeriö on perustamassa hankeyhtiöitä rahoittamaan suuria raideliikenneinvestointeja. Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtajan Aleksi Randellin mukaan hallituksen ripeä eteneminen hankeyhtiöiden kanssa lisää merkittävästi luottamusta liikenneyhteyksien ja koko Suomen talouden tulevaan kehitykseen.
 20. 27.11.2018

  Vilkkaana käynyt kerrostalorakentaminen hiipuu ennakoidusti (Mediatiedote)

  Tänään julkitulleet syyskuun rakennuslupatiedot vahvistavat havainnot uudisrakentamisen käänteestä. Heinä-syyskuussa rakennusluvat vähenivät yhteensä neljänneksellä edellisvuodesta.
 21. 9.11.2018

  Sami Pakarinen siirtyy RT:stä EK:n johtavaksi ekonomistiksi (Mediatiedote)

  RT:n pääekonomistina viime vuodet toiminut filosofian tohtori Sami Pakarinen on valittu Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n johtavaksi ekonomistiksi. Hän siirtyy EK:lle 1. tammikuuta 2019. RT käynnistää uuden pääekonomistin haun pikimmiten.
 22. 1.11.2018

  Satakunnan elinkeinoelämän vireys tuo töitä myös rakentajille (Mediatiedote)

  Merkittävimmät nousut Satakunnan seudun rakentamisessa on nähty asuntotuotannossa. Verrattaessa kuluvan vuoden toista neljännestä edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan, asuintalojen rakennuslupien määrä nousi 112 prosentilla. Kerrostalohuoneistojen aloituksissa nousua oli peräti 131 prosenttia.
 23. 10.10.2018

  Rakentamisen hyvä vire pysyy yllä Varsinais-Suomessa, vaikka sen painopisteet muuttuvat (Mediatiedote)

  Muun Suomen tavoin myös Varsinais-Suomessa kiivaasti edennyt asuntorakentaminen näyttää saavuttaneen lakipisteensä. Alueen talonrakennusurakoitsijoiden näkemykset ovat linjassa koko maassa nähdyn rakennuslupakehityksen kanssa.
 24. 3.10.2018

  Itä-Suomen rakentamisen suhdanteet näyttävät vielä hyviltä (Mediatiedote)

  Itä-Suomen rakentamisen suhdannetilanne on viime keväästä jatkunut hyvänä kaikkien toimijaryhmien mielestä. Talonrakentajat arvioivat kuitenkin asuntotuotannon ja yleensä toimitilarakentamisen vähenevän ja kannattavuuden heikkenevän ensi kevääseen mennessä. Tärkeimpinä toimintaan vaikuttavina tekijöinä urakoitsijat pitävät tuotannon panoshintojen kasvua, urakkahintojen laskua sekä pulaa ammattityövoimasta.
 25. 1.10.2018

  Ennakoitua parempi vuosi rakentamisessa (Mediatiedote)

  Rakentamisen suhdanne on tänä vuonna ollut odotettua parempi. Rakennusteollisuus RT on nostanut ennustettaan hieman keväästä ja ennakoi rakentamisen kasvavan tänä vuonna kolme prosenttia. Nousukauden arvioidaan kuitenkin kääntyvän loivasti, ja ensi vuonna jäädään todennäköisesti nollan tuntumaan
 26. 25.9.2018

  LVI-urakoitsijat: Rakentamisen volyymi laskee, mutta pysyy hyvällä tasolla (Mediatiedote)

  Rakentamisen suhdanne laskeutuu suotuisana ensi kevääseen. Alueelliset erot kasvavat ja toiminnan – myös korjausrakentamisen – keskittyminen kasvukeskuksiin kiihtyy. Rakentamisen volyymi on palautumassa kohti pitkän ajan keskiarvoa, ilmenee LVI-asennuksen suhdannekyselystä.
 27. 20.8.2018

  Seuraavalle hallitukselle on luotava päätöksentekopaikkoja liikennepolitiikassa (Mediatiedote)

  Rakennusteollisuus RT:n arvion mukaan tänään julkistettu luonnos maanteiden ja rautateiden runkoverkosta tarjoaa erinomaisen pohjan suomalaisen liikenneinfran jatkokehittämiselle. Vilkkaana käyvä liikennekeskustelu on kuitenkin RT:n mukaan kanavoitava pikimiten realistisiksi toteutusvaihtoehdoiksi, jotta seuraavaa hallitus pystyy tekemään välttämättömät päätökset liikenneinfran palvelukyvyn ja turvallisuuden takaamiseksi lähivuosikymmeninä.
 28. 2.8.2018

  Merkit asuntorakentamisen käänteestä saivat vahvistusta (Mediatiedote)

  Näyttää siltä, että asuntorakentamisessa kotiutuksen hetki on lähellä, Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Sami Pakarinen sanoo.
 29. 21.6.2018

  Noususuhdanne parantanut rakennusyritysten taloudellista tilannetta (Mediatiedote)

  Rakentamisen noususuhdanteen jatkuminen on parantanut rakennusalan yritysten kannattavuutta. Rakennusteollisuus RT:n kannattavuusselvityksen perusteella talonrakennusteollisuuden jäsenyritysten liikevoitto nousi viime vuonna 4,7 prosenttiin edellisvuoden 3,2 prosentin pohjalukemista. Rakennustuoteteollisuudessa kannattavuus ylsi 6,0 prosenttiin liikevoitolla mitattuna, kun se oli 4,8 prosenttia vuonna 2016.
 30. 21.6.2018

  Asuntorakentamisen luvissa käännettä ilmassa (Mediatiedote)

  Ennen juhannusta tulleiden rakennus- ja asuntotuotantotilastojen perusteella kiivaana käyvä asuntorakentaminen näyttää saavuttavan lakipisteensä tämän kesän aikana.
 31. 13.6.2018

  Asuntotuotannossa kuuma kesä (Mediatiedote)

  Asuntorakentamisen ennakoidaan jatkuvan korkealla tasolla myös vuoden toisella puoliskolla, ennakoi Rakennusteollisuus RT:n Asuntotuotantokysely. Arvio kerrostaloasuntojen aloitusmäärästä on noussut peräti 2 000 asunnolla tammikuun kyselystä ja on nyt kyselyn tilastointihistorian suurin. Sijoittajien mielenkiinto jatkunee tänäkin vuonna varsin voimakkaana.
 32. 22.5.2018

  Asuntorakentamisen kiivain kasvuvaihe on takanapäin (Mediatiedote)

  Tänään julkaistut rakennus- ja asuntotuotantotilastot kertovat rakentamisen suhdannetilanteen saavuttaneen lakipisteensä. Tuotannon volyymit jatkavat vielä kasvuaan, sillä hankkeita on runsaasti vireillä ympäri Suomea. Samaan aikaan Tilastokeskuksen ennakkotietojen perusteella uudisrakentamisen aktiviteettia indikoivat rakennusluvat vähenivät vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.
 33. 26.4.2018

  Varsinais-Suomen asuntotuotanto ponnisti vielä kolmanneksella ylöspäin (Mediatiedote)

  Kolmen miljardin euron kokonaispotillaan Varsinais-Suomen rakennusmarkkinat kattoivat viime vuonna noin yhdeksän prosenttia koko Suomen rakennusmarkkinoista. Rakentamisen alueellisen suhdannekatsauksen mukaan etenkin asuntotuotanto on edelleen hyvällä mallilla; vuoden 2017 ennakkotietojen mukaan asuntoja aloitettiin Varsinais-Suomessa peräti 33 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin, kaikkiaan 3 763 kappaletta.
 34. 24.4.2018

  RT:n kommentit Tilastokeskuksen tuoreisiin rakennus- ja asuntotuotantotilastoihin (Mediatiedote)

  Talvella rakentamisen tahti jatkui entiseen malliin kerrostalorakentamisen vetämänä. Tilastokeskuksen ennakkotietojen perusteella asunnoille myönnetyt rakennusluvat ylsivät helmikuussa jo 49 500 asuntoon. Vuositasolla lupien ja valmistuneiden asuntojen välinen ero on revähtänyt jo lähes 15 000 asuntoon. Tarjonta kasvaa vauhdilla suurissa kaupungeissa.
 35. 18.4.2018

  Betoniteollisuuden lakko alkaa (Mediatiedote)

  Rakennusliiton torstaina alkava lakko sulkee seitsemän yrityksen valmisbetonin ja betonielementtien tuotannon käytännössä lähes kuukaudeksi. Lakossa olevien yritysten tuotanto vastaa reilusti yli puolta elementtien ja lähes kahta kolmannesta valmisbetonin tuotannosta. Lakko vaikuttaa kuitenkin laajalti koko rakentamiseen.
 36. 12.4.2018

  Rakennusalan työllisyys Satakunnassa vuosituhannen korkeimmalla tasolla (Mediatiedote)

  Satakunnan rakennusmarkkinoiden koko oli viime vuonna noin miljardi euroa. Vuoden 2017 aikana ala työllisti keskimäärin 9 900 henkilöä. Määrä on peräti 3 500 enemmän kuin edellisvuonna. Näiden lukujen myötä työllisyys ylsi viime vuonna vuosituhannen korkeimmalle tasolle.
 37. 5.4.2018

  ”Lainrikkojien kanssa emme halua olla missään tekemisissä”

  Firan tuotantojohtaja Jari Koivu valottaa, millaiseen vilpilliseen toimintaan hän on työuransa varrella törmännyt ja mitä hyötyä muun muassa eettisistä ohjeista on väärintekijöiden kiertämisessä.
 38. 5.4.2018

  Eettiset periaatteet käytännössä: 2. Kierrä vilppi kaukaa

  Rakennusteollisuuden toinen eettinen periaate puuttuu vilpin tekemiseen. Lainvastaisia tai epämääräisiä toimintatapoja ei tule hyväksyä alihankkijoilta, asiakkailta tai muiltakaan osapuolilta omasta itsestä puhumattakaan.
 39. 4.4.2018

  Rakennusliitto ajaa lakolla ylisuuria palkankorotuksia

  Rakennusliitto antoi keskiviikkona ilmoituksen 19.4. alkavasta lakosta, joka kohdistuu rakennustuoteteollisuuden työehtosopimuksia noudattaviin nimettyihin betoniteollisuusyrityksiin. Lakko kestää pääsääntöisesi kaksi päivää viikossa neljän viikon ajan. Koska betonitoimitusten merkitys on rakentamisessa kriittinen, lakko aiheuttaa erityisen suurta vahinkoa koko rakennusalalle ja taloudelle, arvioi Rakennusteollisuus RT:n työmarkkinajohtaja Tapio Kari.
 40. 19.3.2018

  Rakentamisen korkeasuhdanne taittuu (Mediatiedote)

  Rakentamisen kasvu jatkuu tänä vuonna vielä kahden prosentin vauhtia, mutta uudisrakentamisen vahvin vire alkaa hyytyä.
 41. 20.3.2018

  Talonrakentamisen näkymät ovat yhä hyvät Itä-Suomessa (Mediatiedote)

  Talonrakentamisen suhdannenäkymät ovat pysyneet alkuvuodesta hyvinä Itä-Suomessa eikä niiden odoteta heikkenevän olennaisesti ainakaan tänä vuonna.
 42. 13.3.2018

  LVI-urakoitsijat povaavat rakentamiseen tahdinvaihdosta (Mediatiedote)

  LVI-urakoitsijoiden suhdannekysely antaa viitteitä siitä, että rakentamisen kova tahti on tasaantumassa. Suhdannetilanne on vielä hyvä, mutta syksyä kohden vauhdin ennustetaan hidastuvan. Odotukset tälle kevättalvelle olivat kovemmat kuin toteutuma. Tarjouspyyntöjä on paljon liikkeellä, mutta tilauksia ei virtaa sisään samalla sykkeellä.
 43. 14.2.2018

  Rakentaminen yhä kasvussa Pohjoismaissa (Mediatiedote)

  Rakentamisen suhdanne jatkuu myötätuulessa, joka tosin voi muuttua puuskittaiseksi, toteaa Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Sami Pakarinen pohjoismaisia rakennusmarkkinoita koskevassa katsauksessa.
 44. 23.1.2018

  RT:n kommentit Tilastokeskuksen tuoreisiin rakennus- ja asuntotuotantotilastoihin

  Marraskuussa asuntoaloitusten vuosisumma ylsi jo 45 000 asuntoon. Kasvua tapahtuu yhä vain kerrostaloasunnoissa.
 45. 4.12.2017

  Elinkeinoelämän selvitys: Infrainvestoinneissa huomioitava myös kuljetettavat eurot (Mediatiedote)

  Suomessa on totuttu mittaamaan tieliikenneväylien merkitystä lähinnä ajoneuvomäärien ja tonnien muodossa. Uusi selvitys tuo tarkasteluun uuden mittarin: eri tieosuuksia tulee arvioida myös sen kautta, miten paljon arvoa (euroja) niiden kautta kuljetetaan. Tarjolla on nyt uutta tietoa keskeisten toimialojen käyttämistä reiteistä eri puolilla maata.
 46. 27.11.2017

  Tonttien hinnat ovat nousseet asuntohintoja nopeammin – poikkeuksena pääkaupunkiseutu (Mediatiedote)

  Tonttien hinnat ovat nousseet keskimäärin enemmän kuin asuntojen hinnat kahden viime vuosikymmenen aikana. Aluekohtaiset erot ovat kuitenkin suuria. Pääkaupunkiseudulla tontit kallistuivat huomattavasti asuntoja voimakkaammin vuoteen 2008 saakka, mutta sen jälkeen niiden hintakehitys on kulkenut samaa tahtia tai jopa hieman asuntoja hitaammin.
 47. 24.11.2017

  RT:n kommentit Tilastokeskuksen tuoreisiin rakennus- ja asuntotuotantotilastoihin (Mediatiedote)

  Rakentamisen kasvu jatkuu uudisasuntotuotannon vetämänä. Syyskuussa asunnoille myönnettyjen lupien vuosisumma ylsi jo 45 000 asuntoon ja aloituksetkin kipusivat lähes 44 000 asuntoon.
 48. 26.10.2017

  Vahva asuntorakentaminen kirittää ja kiristää LVI-asennusta (Mediatiedote)

  Asuntorakentamisen hyvä imu antaa vauhtia LVI-töille myös vuonna 2018. Laskettavia kohteita ja töitä riittää, mutta kannattavuus ei ole kohentunut markkinan piristymisen myötä. Uudisrakentamisen puskureina toimivat talotekniset modernisoinnit ja huoltopalvelut. Odotuksia on ladattu myös käynnistyneisiin ja käynnistyviin aluerakennushankkeisiin, joiden talotekniset työt ovat tulossa vasta suunnitteluvaiheeseen.
 49. 25.10.2017

  Talonrakentamisen suhdanne Satakunnassa tasaantumaan päin (Mediatiedote)

  Tuore suhdannekatsaus osoittaa, että muun Suomen tavoin myös Satakunnassa talonrakentaminen painottuu ennen kaikkea kerrostaloasuntoihin. Rakentamisen kasvu alueella on kuitenkin jäämässä varsin maltilliseksi. Kerrostaloasuntoja aloitettiin vuoden 2017 toisella neljänneksellä 286 kappaletta, joka on 4 prosenttia edellisvuotta enemmän.
 50. 12.10.2017

  Rakentamisen hyvä puhti jatkuu Varsinais-Suomessa (Mediatiedote)

  Varsinais-Suomen asuntotuotannon kasvussa on päästy huimiin lukemiin. Vuoden 2017 toisella neljänneksellä kerrostaloasuntoja aloitettiin 124 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Myös kerrostaloasuntojen rakennuslupien määrä kaksinkertaistui. Koko asuntotuotanto, talotyypistä riippumatta, kasvoi alueella 70 prosenttia.
 51. 4.10.2017

  Maakuntakeskusten rakennushankkeet yhä vetureina Talonrakentamisen suhdanteet pysyvät hyvinä Itä-Suomessa (Mediatiedote)

  Alkuvuoden toteutumat ja lähitulevaisuuden näkymät talonrakennuksessa ovat pysyneet Itä-Suomessa hyvinä syksyä kohti. Niin rakentajat kuin rakennuttajat ja urakoiden tilaajatkin pitävät Talonrakennusteollisuus Itä-Suomen piirin alkusyksyn barometrikyselyn perusteella suhdannetilannetta hyvänä. He arvioivat hankemäärän kasvan erityisesti vahvan ja vakaan kerrostalorakentamisen ansiosta. Kuopion ja Joensuun seudut sekä osittain myös Mikkeli ovat kasvun vetureina ainakin yhtä selvästi kuin edellisvuosina.
 52. 4.10.2017

  Isompia projekteja odotetaan kuitenkin tuleville vuosille Infrarakentamisen näkymät Itä-Suomessa ovat vielä kohtalaiset (Mediatiedote)

  Infra- eli maa- ja vesirakentamisen suhdannenäkymät enteilevät valtakunnallisesti kasvun taittumista seuraavan puolen vuoden aikana. Se johtuu tavanomaisen vuodenaikojen kausivaihtelun lisäksi tilausten ja työkannan supistumisesta. Ensi kesän osalta tilanne voi kääntyä paremmaksi, jos uusia investointeja väylärakentamiseen käynnistyy. Epävarmuus on kuitenkin kasvussa.
 53. 3.10.2017

  Uusia asuntoja nousee huippumäärä (Mediatiedote)

  Tänä vuonna aloitetaan 43 000 asunnon rakentaminen Rakennusteollisuus RT:n uusimman ennusteen mukaan. Asuntojen kappalemääräinen tuotantotaso on 40 prosenttia pitkän aikavälin keskiarvon yläpuolella. Vielä ensi vuonna saatetaan yltää 40 000 asuntoaloitukseen. Vastaavia lukemia on viimeksi nähty 1990-luvun alussa.
 54. 3.10.2017

  Rakentamisessa ei vielä hyytymisen merkkejä (Mediatiedote)

  Rakentaminen on saanut lisävauhtia muun talouden piristymisestä eikä talouskasvu ole enää yksin rakennusalan harteilla. Rakennusteollisuus RT arvioi, että rakentaminen kasvaa tänä vuonna neljä prosenttia tai vähintäänkin yhtä kovaa kuin koko Suomen talous. Rakentamisen määrä on nyt ylittänyt finanssikriisiä edeltävän tason.
 55. 29.8.2017

  Korjausrakentaminen vahvasti eriytynyttä alueittain

  Kerrostalot ja ammattimainen korjausrakentaminen ovat pitkälti keskittyneet elinvoimaisille kaupunkiseuduille. Väestökehitykseltään taantuvat alueet ovat puolestaan pientalovaltaisia, ja niillä korjaustarve painottuu omakotitaloihin. RT tarkastelee korjausrakentamisen teemakatsauksessaan asuinrakennusten korjausrakentamista seutukunnittain.
 56. 29.8.2017

  Asuinrakennusten korjausrakentaminen Puolella miljoonalla suomalaisella haasteita selvitä kotitalonsa korjauksista (Mediatiedote)

  Etenkin taantuvilla alueilla asuinrakennusten kasvava korjaustarve on muodostumassa ongelmaksi. Remontin vaatimat eurot voivat nousta suhteettoman suuriksi asunnon arvoon nähden, kun väestökato vähentää asuntojen kysyntää ja siten laskee niiden hintaa. Hankalimmassa asemassa ovat näillä seuduilla vanhenevien omakotitalojen iäkkäät asukkaat.
 57. 27.6.2017

  Kannattavuus kohentunut rakennusalalla (Mediatiedote)

  Rakentamisen noususuhdanne on kääntänyt rakennusalan yritysten kannattavuuden kasvuun. Rakennusteollisuus RT:n kannattavuusselvityksen perusteella talonrakennusteollisuuden jäsenyritysten liikevoitto nousi viime vuonna 3,1 prosenttiin edellisvuoden 2,5 prosentin pohjalukemista. Rakennustuoteteollisuudessa kannattavuus ylsi 6,6 prosenttiin liikevoitolla mitattuna, kun se oli 4 prosenttia vuonna 2015.
 58. 12.6.2017

  Rakennusteollisuuden kesäkuun asuntotuotantokysely: Asuntotuotanto takoo ennätyksiä (Mediatiedote)

  Uusia kerros- ja rivitaloasuntoja rakennetaan tänä vuonna jopa viime vuoden ennätyslukemia enemmän, jos Rakennusteollisuus RT:n asuntotuottajien ennakko-odotukset toteutuvat. Rakennusyritysten arviot aloitusmääristä ovat kasvaneet RT:n kesäkuun asuntotuotantokyselyssä tammikuun kyselyyn nähden.
 59. 23.5.2017

  RT:n kommentit Tilastokeskuksen 23.5.2017 julkaisemiin rakennus- ja asuntotuotantotilastoihin (Mediatiedote)

  Asuntorakentamisen vauhti ei näytä odotuksista huolimatta vielä hiipumisen merkkejä.
 60. 25.4.2017

  RT:n kommentit Tilastokeskuksen tuoreisiin rakennus- ja asuntotuotantotilastoihin (Mediatiedote)

  Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti kommentoi tuoreita tilastoja rakentamisen määrien kehityksestä.
 61. 19.4.2017

  Rakentamisen hyvän nosteen ennakoidaan jatkuvan Varsinais-Suomessa (Mediatiedote)

  Rakentamisen hyvä noste näkyy Varsinais-Suomen seudulla muun muassa yli sadan prosentin kasvuna kerros- ja rivitalojen sekä teollisuus- ja varastorakennusten kohdalla. Tuore alueellinen suhdannekatsaus osoittaa, että alan toimijat uskovat positiivisen vireen jatkuvan myös lähitulevaisuudessa.
 62. 3.4.2017

  RT:n kuntavaaliteemat esillä Classic Radiossa

  Rakennusteollisuuden kuntavaaliteemat ovat esillä Radio Classicin aamu- ja iltapäivälähetyksissä vaaliviikon aikana 3.-8.4.2017.
 63. 24.3.2017

  RT:n kommentit Tilastokeskuksen 24.3.2017 julkaisemiin rakennus- ja asuntotuotantotilastoihin

  Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Sami Pakarinen tulkitsee rakentamisen määrien kehitystä tuoreimpien tilastojen pohjalta.
 64. 21.3.2017

  Rakentamisen kasvu taittuu (Mediatiedote)

  Rakentaminen jatkaa tänä vuonna kasvuaan 2–3 prosentilla, kun viime vuonna nähtiin lähes 7 prosentin nousu. Ilman rakennusinvestointien vahvaa vetoa koko Suomen talouskasvu olisi jäänyt viime vuonna arviolta kolmasosaan nyt nähdystä. Vuonna 2018 rakentamisessa jäätäneen kuitenkin nollan tuntumaan, kun käynnistyneiden isojen hankkeiden jatkoksi ei ole luvassa samassa määrin uusia, ennakoi Rakennusteollisuus RT kevään suhdannekatsauksessaan.
 65. 13.3.2017

  Vilkas asuntorakentaminen toi vakautta LVI-urakointiin (Mediatiedote)

  Kasvanut asunnonvaihtotarve, matala korkotaso ja kuluttajien luottamus ovat siivittäneet asuntokauppaa ja 2000-luvun voimakkainta asuntotuotantovauhtia. Vaikka LVI-urakoitsijoiden näkemykset suhdannetilanteesta eivät merkittävästi poikkea viime syksystä tai vuoden takaisesta, 40 prosentilla kasvanut uudistuotanto luo vakautta tilauskantaa pidemmälle tarkastelulle.
 66. 17.2.2017

  Kerrostalorakentaminen huitelee huippulukemissa (Mediatiedote)

  Rakennusteollisuus RT:n asuntotuottajat laittoivat rakenteille viime vuonna lähes viidenneksen enemmän asuntoja kuin vuotta aiemmin. Vapaarahoitteisten kerros- ja rivitaloasuntojen aloituksia toteutui yhteensä reilut 12 500 RT:n tuoreimman asuntotuotantokyselyn mukaan. Määrä oli suurin tähänastisen kyselyhistorian eli 2000-luvun aikana.
 67. 17.2.2017

  Patoutuneen kysynnän purkautuminen voitelee asuntomarkkinoita (Mediatiedote)

  Suomen talouden viimeaikainen myönteinen kehitys enteilee, että asuntomarkkinoilla pitkään patoutunut kysyntä purkautuu tänä vuonna. Useat merkit viittaavat siihen, että asuntokaupan tahti kiihtyy ja kannattelee myös asuntorakentamista, todetaan Rakennusteollisuus RT:n asuntomarkkinoiden teemakatsauksessa.
 68. 27.10.2016

  Kuntateknisissä töissä on paljon tutkimatonta säästöpotentiaalia (Mediatiedote) (INFRA ry)

  Kuntatekniset työt edellyttävät paljon koneita, laitteita, materiaalia, henkilöstöä ja tiloja. Niihin sitoutuu suuria pääomia, joiden tuottavuutta ei kunnissa juuri seurata. Kuntien heikko talousseuranta ilmeni Taloustutkimuksen tuoreesta kuntainfraselvityksestä.
 69. 12.10.2016

  Itä-Suomen talonrakentaminen ja infra-ala ovat myötätuulessa (Mediatiedote)

  Itä-Suomen eli Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon talonrakentamisen, rakennustuoteteollisuuden sekä infra- eli maa- ja vesirakentamisen suhdanteet näyttävät tältä syksyltä hyvin tyydyttäviltä, osin jopa hyviltä eikä ensi vuodelle odoteta suuria muutoksia ainakaan huonompaan.
 70. 11.10.2016

  Rakentamisen kasvupyrähdys kannattelee työllisyyttä (Mediatiedote)

  Rakentaminen kasvaa tänä vuonna 6-7 prosenttia, ennakoi Rakennusteollisuus RT syksyn suhdannekatsauksessaan. Ensi vuonna kasvuvauhti laantunee 1,5 prosenttiin. Nopea nousu on tuonut rakennusalalle lähes kymmenentuhatta uutta työpaikkaa vuodessa.
 71. 11.10.2016

  Uusien asuntojen kysyntä yllätti rakentajat (Mediatiedote)

  Tänä vuonna aloitetaan Rakennusteollisuus RT:n tuoreimman arvion mukaan 36 000 asunnon rakentaminen. Määrä on kymmenenkunta prosenttia enemmän kuin viime vuonna ja jopa yli 40 prosenttia isompi kuin pari vuotta sitten. Valtaosa uusista asunnoista päätyy vuokrakäyttöön.
 72. 4.10.2016

  Kullanvuolenta kaukana LVI-urakoinnista (Mediatiedote)

  LVI-urakoitsijat ovat siirtämässä resursseja korjausrakentamisesta uudisrakentamiseen, mutta piristynyt asuntorakentaminen ei vielä näy täydellä voimallaan asennusliikkeiden työkannoissa. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella on töitä vaihtelevasti, mikä pitää hintatason alhaisena.
 73. 5.9.2016

  Rakennusteollisuus kannattaa liikenne- ja viestintäjärjestelmän tulevaisuusselvitystä (Mediatiedote)

  Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti pitää erinomaisena, että Suomen liikenne- ja viestintäjärjestelmästä tehdään pitkän aikavälin visiot. Liikenne- ja viestintäministeri on asettanut kolmen selvityshenkilön työryhmän pohtimaan koko liikenne- ja viestintäinfrastruktuurin tulevaisuudenkuvaa vuosiksi 2030 ja 2050.
 74. 30.8.2016

  Rakentamisessa ennakoitua kovempi kasvu (Mediatiedote)

  Rakentamisen suhdannekäänne on toteutumassa odotettua jyrkempänä. Kun huhtikuussa Rakennusteollisuus RT ennusti täksi vuodeksi 3,5 prosentin kasvua, elokuisessa välikatsauksessaan se on korottanut ennustetta 6,5 prosenttiin. Nousu jatkuu ensi vuonna, mutta selvästi maltillisempana.
 75. 27.6.2016

  Talonrakennusyritysten kannattavuus aallonpohjassa (Mediatiedote)

  Rakentamisen laihat vuodet ovat syöneet talonrakentamisen kannattavuutta. Talonrakennusyritysten keskimääräinen tulos ennen satunnaisia eriä ja veroja jäi viime vuonna vain 2,9 prosenttiin. Käyttökate vastaavana aikana oli 4,9 prosenttia. Viimeksi kuluneiden kymmenen vuoden aikana ne ovat olleet korkeimmillaan 7 prosentin tuntumassa.
 76. 21.6.2016

  Rakentamisen rytminvaihdos alkaa näkyä talotekniikassa (Mediatiedote)

  LVI-urakoitsijoiden suhdanneodotukset ovat nyt myönteisempiä kuin maaliskuussa. Positiivinen vire on vahvistunut tarjouskyselyjen ja tilausten lisääntyessä kevään aikana. Tiedot käyvät ilmi LVI-asennuksen suhdannetarkistuksesta, jonka tuloksia verrattiin maaliskuussa 2016 toteutettuun LVI-asennuksen suhdannekyselyyn.
 77. 7.6.2016

  Asuntotuotanto ennätysvauhdissa (Mediatiedote)

  Rakennusteollisuus RT:n kesäkuisen asuntotuotantokyselyn mukaan asuntorakentamisen kasvu jatkuu tänä vuonna. Kyselyyn vastanneet yritykset nostivat tammikuuhun nähden selvästi arvioitaan tämän vuoden aloitusmääristä.
 78. 27.5.2016

  Rakennusteollisuuden hallituksen puheenjohtaja Tero Kiviniemi: Liikenneverkon kehittämisessä muhii mittava mahdollisuus (Mediatiedote)

  Suomen talouskasvulle saadaan pitävä pohja kytkeytymällä kiinteämmin osaksi Eurooppaa ja luomalla uusia yhteyksiä kansainvälisille markkinoille. Tämä edellyttää liikenneinfran kaukonäköistä kehittämistä. Asian nosti esiin Rakennusteollisuus RT:n hallituksen puheenjohtaja, YIT:n varatoimitusjohtaja Tero Kiviniemi liiton kevätkokouksessa.
 79. 29.4.2016

  Satakunnan rakentamisen aallonpohjasta on vain yksi suunta (Mediatiedote)

  Satakunnan rakentamisen suhdannetilanne sai alan toimijoilta viime talven ajalta korkeintaan tyydyttävän arvosanan. Tulevaisuuteen katsotaan hiukan toiveikkaammin. Vaikka rakennuttajat ennakoivat talonrakennustöiden vähenevän entisestään, suunnittelijat ja urakoitsijat uskovat suunnan kääntyvän nousuun etenkin toimitilarakentamisen kohdalla. Korjausrakentamisen näkymät ovat selvästi uudisrakentamista valoisammat.
 80. 14.4.2016

  Tiukassakin taloustilanteessa Varsinais-Suomen talonrakennustoimiala ylsi lähes hyvään arvosanaan (Mediatiedote)

  Varsinais-Suomen talonrakentamisen suhdannetilanne on saanut rakentajilta lähes hyvän arvosanan. Töiden määrän ennakoidaan kasvavan kevään ja kesän aikana verrattuna edelliseen puolivuotiskauteen. Usko korjausrakentamisen nousuun on vahva, mutta myös uudisrakentaminen on kasvussa kaikilla muilla sektoreilla paitsi teollisuusrakentamisen puolella.
 81. 12.4.2016

  Rakennusteollisuuden kevään suhdannekatsaus: Rakentaminen talouden perävaunusta veturiksi (Mediatiedote)

  Rakentaminen kasvaa tänä vuonna selvästi kokonaistuotantoa nopeammin. Moottorina on kaupungistuminen, joka lisää niin asunto- ja liikerakentamisen kuin infrarakentamisenkin tarvetta kasvukeskuksissa. Rakentamisen kokonaismäärä nousee 3–4 prosenttia, Rakennusteollisuus RT ennakoi kevään suhdanne-katsauksessaan.
 82. 5.4.2016

  Liikennehankkeet kiihdyttävät talouskasvua (Mediatiedote)

  Rakennusteollisuudessa on otettu tyytyväisenä vastaan hallituksen kehysriihessä tekemät päätökset infrainvestoinneista. Raide-Jokeri ja Tampereen pikaraitiotie saavat toteutuessaan liikkeelle kymmenien tuhansien asuntojen rakentamisen. Myös muut kehykseen päässeet infrahankkeet pistävät talouteen vipinää ja lisäävät työllisyyttä ja verotuloja.
 83. 5.4.2016

  Toive on talotekniikan vahvin suhdannenäkymä (Mediatiedote)

  Rakentamiseen povattu käänne parempaan näkyy orastavana uskon vahvistumisena LVI-urakoitsijoiden parissa. Suhdannetilanteen arvioidaan paranevan lievästi syksyyn tultaessa. Rakentamisen ketjun häntäpäässä tulevaan talotekniikkaan uudistuotannon käynnistyminen vaikuttaa puolen vuoden viiveellä.
 84. 16.2.2016

  Rakentamisen suhdannetilanne kohenee (Mediatiedote)

  Rakentaminen on supistunut yhtäjaksoisesti neljä vuotta. Tänä vuonna rakentaminen kääntyy vihdoin 2,5 prosentin kasvuun, ennakoi Rakennusteollisuus RT helmikuisessa suhdanteiden välitarkistuksessaan.
 85. 27.1.2016

  Raide-Jokerin tukeminen asuntorahastosta tervetullut avaus

  Asuntoasioista vastaava ministeri Kimmo Tiilikainen esittää, että valtio tukisi Raide-Jokeria Valtion asuntorahaston turvin. Raide-Jokeri saisi liikkeelle kymmenien tuhansien asuntojen rakentamisen lähivuosikymmeninä Helsingin seudulle. RT pitää hankkeen toteutumista elintärkeänä ja muistuttaa, että valtion tukea odottaa pikaisesti myös Tampereen pikaraitiotie.
 86. 3.12.2015

  Infrahankkeisiin ehdolla uudenlainen rahastomalli

  Valtion ja kuntien infrahankkeiden rahoittamiseksi on kehitelty rahastoa, jossa yhdistyisi uudella tavalla julkinen ja yksityinen raha. Sen avulla voitaisiin toteuttaa kasvua edistäviä liikennehankkeita ja vähentää julkisen rakennuskannan korjausvelkaa. Rahastomallin on valmistellut riippumaton investointipankki Icecapital Rakennusteollisuus RT:n aloitteesta.
 87. 30.10.2015

  Satakunnan talonrakentamisen suhdannetilanne on tyydyttävä (Mediatiedote)

  Tuoreen suhdannekatsauksen mukaan tilanne Satakunnan talonrakentamisessa nähdään viime kevättä heikompana. Alan toimijat odottavat töiden määrän laskevan ensi talven ja kevään aikana. Erityisesti asuntorakentamisen vähenemistä ennakoidaan, mutta myös toimitilarakentamisen näkymät ovat vaisut. Korjausrakentaminen puolestaan työllistää edelleen heikosta suhdannetilanteesta huolimatta.
 88. 22.10.2015

  Varsinais-Suomen talonrakentamisen suhdannetilanne on tyydyttävä (Mediatiedote)

  Juuri julkaistu suhdannekatsaus osoittaa, että Varsinais-Suomen talonrakentamisen suhdannetilanne näyttäytyy alan toimijoille viime kevättä parempana. Töiden määrään odotetaan kasvua ensi talven sekä kevään aikana. Etenkin asunto- ja toimitilarakentamisen näkymät ovat kirkastuneet hieman ja niin ikään korjausrakentamisen ennakoidaan jatkavan kasvuaan.
 89. 6.10.2015

  Infrarakentamisessa on kasvuodotuksia (Mediatiedote) (INFRA ry)

  Valtakunnallisessa suhdannebarometrissä ennakoidaan infra- eli maa- ja vesirakentamisen lisääntyvän hieman seuraavan puolen vuoden aikana, mutta epävarmuus on suurta. 
 90. 6.10.2015

  Infrarakentamisessa on kasvuodotuksia (Mediatiedote)

  Valtakunnallisessa suhdannebarometrissä ennakoidaan infra- eli maa- ja vesirakentamisen lisääntyvän hieman seuraavan puolen vuoden aikana, mutta epävarmuus on suurta. 
 91. 6.10.2015

  Talonrakentamisen näkymät enää tyydyttävät Itä-Suomessa (Mediatiedote)

  Itä-Suomen rakentamisen kokonaistilanne on heikentynyt keväästä ja on enää tyydyttävä. Asuntotuotanto jatkaa supistumistaan 2010-luvun alun korkealta tasoltaan. 
 92. 6.10.2015

  Suomessa rakennetaan entistä pienempiä asuntoja ja liian vähän (Mediatiedote)

  Asuntotuotanto kasvaa tänä vuonna kappalemääräisesti, mutta ei kuutioilla mitattuna. Se painottuu vahvasti kasvukeskusten pieniin kerrostaloasuntoihin sekä vapaarahoitteisen että valtion tukeman vuokra-asuntotuotannon myötä. Omakotitalojen rakentaminen on painunut tilastointihistorian matalimmalle tasolle.
 93. 6.10.2015

  Rakentamiseen luvassa ensi vuodeksi kitukasvua (Mediatiedote)

  Kuluva vuosi on rakentamisessa neljättä vuotta peräkkäin heikko. Rakentamisen määrän ennakoidaan vähentyvän prosentin verran viime vuodesta. Ensi vuodeksi Rakennusteollisuus RT ennustaa syksyn suhdannekatsauksessaan maltillista, noin 2 prosentin kasvua.
 94. 24.9.2015

  Maarakennuspäivä: Infran talousvaikutukset esiin! (INFRA ry)

  Synkkä taloustilanne näkyi Maarakennuspäivässä 2015. Valtio käy korjausvelan kimppuun, mutta samalla investoinnit ovat jäissä. Ali-investointiriski uhkaa, ellei infran talousvaikutuksia onnistuta erittelemään nykyistä paremmin. Parempi kuva infran hyödyistä toisi hankkeisiin myös yksityistä rahaa.
 95. 19.8.2015

  Rakentamisessa heikkoja merkkejä paremmasta (Mediatiedote)

  Rakentamisen suhdannetilanne säilyy vaikeana, ja Rakennusteollisuus RT on tarkistanut kuluvan vuoden ennustettaan alaspäin. Talonrakentamisen aloitusten kasvu alkuvuonna ja rakennusyritysten tilauskannan vähittäinen elpyminen enteilevät kuitenkin loivaa myönteistä käännettä ensi vuodeksi. 
 96. 16.6.2015

  Talonrakentajien kannattavuus heikkeni edelleen, rakennustuoteteollisuudessa tulos suurin piirtein ennallaan (Mediatiedote)

  Vuonna 2014 talonrakentamisen kannattavuus heikkeni 0,6 prosenttiyksiköllä, rakennustuoteteollisuuden kohdalla laskua tapahtui vain 0,1 prosentin verran. Kuluvan vuoden aikana kannattavuuden kuitenkin ennakoidaan kääntyvän parempaan molempien kohdalla.
 97. 9.6.2015

  Asuntotuotanto on virkoamassa (Mediatiedote)

  Asuntorakentamisessa on elpymisen merkkejä Rakennusteollisuus RT:n kesäkuisen asuntotuotantokyselyn mukaan. Kyselyyn vastanneet yritykset ovat nostaneet tammikuuhun nähden selvästi arvioitaan tämän vuoden aloitusmääristä.
 98. 7.5.2015

  Korjausrakentamisesta valoa Satakunnan suhdanteisiin (Mediatiedote)

  Rakennusalan toimijoista suunnittelijat näkevät alansa suhdannetilanteen valoisampana kuin rakennuttajat ja urakoitsijat, jotka uskovat talonrakennustöiden määrän alenevan lähitulevaisuudessa entisestään. Vähennystä tulevalle kesälle ja alkusyksylle ennakoidaan sekä asunto- että toimitilarakentamiseen. Sen sijaan korjausrakentamisen näkymät ovat selvästi uudisrakentamista paremmat.
 99. 30.3.2015

  Kaupungistuminen ja teiden kunnossapito Radio Classicin haastattelusarjan aiheena (Mediatiedote)

  Mitä voimistuva kaupungistuminen merkitsee? Voimmeko olla varmoja siitä, että kasvukeskuksissa riittää tulevaisuudessa kaikille oikean kokoisia ja hintaisia asuntoja, oikeissa paikoissa, oikeanlaisten liikenneyhteyksien varrella? Onko nyt hyvä aika ostaa asunto? Mistä asunnon hinta koostuu? Miksi tiet ovat talven jäljiltä jälleen kerran huonossa kunnossa? Mitkä ovat perusväylänpidon pullonkaulat? 
 100. 15.4.2015

  Varsinais-Suomen talonrakentamisen suhdanne pysynee ennallaan (Mediatiedote)

  Juuri toteutettu kysely osoittaa, että Varsinais-Suomen talonrakentamisen suhdannetilanne on säilynyt tyydyttävällä tasolla kuluneen talvikauden aikana. Rakennusalan toimijoiden osalta töiden määrä näyttää pysyvän ennallaan myös kevään ja tulevan kesän aikana.
 101. 30.3.2015

  Rakennusteollisuuden kevään suhdannekatsaus: Rakentaminen hiipuu mutta toivo elää (Mediatiedote)

  Rakentaminen supistuu tänä vuonna jo neljättä peräkkäistä vuotta. Rakentamisen kokonaismäärä vähenee vajaalla prosentilla. Talonrakentamisessa aloitukset kääntyvät kasvuun, mutta infrarakentamisessa pysytään miinuksella. Jos talouskasvu voimistuu ja työllisyys nousee, rakentamisen ennakoidaan kasvavan ensi vuonna 2–3 prosenttia.
 102. 24.3.2015

  Nahoilleen puristetut urakat tärväävät LVI-urakoinnin tuloksen (Mediatiedote)

  Hankkeiden pilkkominen ja pitkät alihankintaketjut nakertavat LVI-urakoinnin kannattavuutta. Kasvava putkiremonttien tarve työllistää kohtuullisesti urakoitsijoita, mutta kehnolla hinnalla.
 103. 23.3.2015

  Harmaan talouden torjunta rakennustyömailla: poliisi ja työsuojelutarkastajat tehostavat työntekijäluetteloiden valvontaa (Mediatiedote)

  Työntekijäluetteloissa on ollut puutteita ilmoitusmenettelyn alkutaipaleella. Tänä keväänä valvontaa jatketaan tehostetusti eikä puutteellisista tiedoista selviä enää ilman rapsuja. 
 104. 11.3.2015

  Rakennusalalle torjuntavoitto harmaata taloutta vastaan (Mediatiedote)

  Eduskunnassa käsitellään 11.3.2015 tarkastusvaliokunnan mietintöä harmaan talouden torjunnasta. Tarkastusvaliokunta teetti viime vuoden lopussa selvityksen, jossa arvioitiin miten harmaan talouden torjuntatoimenpiteet ovat onnistuneet. Mietintö perustuu selvityksestä valiokunnassa käytyyn keskusteluun ja asiantuntijoiden kuulemiseen.
 105. 24.2.2015

  Korkovähennysoikeuden poistaminen lähivuosina olisi kohtalokasta (Mediatiedote)

  Rakennusteollisuus RT:n mielestä asuntolainojen korkovähennysoikeuden lakkauttaminen keikuttaisi muutenkin hyvin epävakaita asuntomarkkinoita. Seuraukset osuisivat kipeästi sekä pitkäaikaisiin lainoihin sitoutuneisiin asuntovelallisiin että korkeiden vuokrien kanssa kamppaileviin vuokralaisiin.
 106. 19.2.2015

  Asuntorakentajien odotukset entistä varovaisemmat (Mediatiedote)

  Vaimea kuluttajakysyntä pitää asuntorakentamisen hiljaisena tänäkin vuonna. Rakennusteollisuus RT:n helmikuisen asuntotuotantokyselyn mukaan vuokra-asuntojen urakointi yksityisille sijoittajille on noussut entistäkin suurempaan rooliin.
 107. 18.2.2015

  Valonpilkettä kajastaa rakennusalan näkymissä Itä-Suomessa (Mediatiedote)

  Suomea useita vuosia kiusannut taloustaantuma vaikuttaa negatiivisesti talonrakennusalaankin, kuten alan viimeaikaiset suhdannebarometrit kertovat. Ilmiö ei onneksi ole kaikenkattava. Jotkut yritykset ovat pysyneet jopa kasvu-uralla ja jotkut näkevät markkinatilanteessa valonpilkettä. Näin on myös Itä-Suomessa, missä suhdanneaallokko on ruuhka-Suomea matalampaa ja hitaammin lainehtivaa niin hyvinä kuin huonoinakin aikoina.
 108. 11.2.2015

  ROTI 2015 sovitti yhteen korjausvajetta ja rahanpuutetta (Mediatiedote)

  Niukkenevien varojen ja tiukkenevien vaatimusten yhtälössä on saatava vähemmällä aikaan enemmän ja parempaa rakennettua ympäristöä. Rakennetun omaisuuden tilaa tarkasteleva viides ROTI-raportti esitti tuhdin tukun keinoja, miten rakennuksista ja liikenneverkoista voidaan pitää huolta vaikka rahasta tekeekin tiukkaa.
 109. 6.2.2015

  Infrainvestoinnit voivat kääntää talouden kasvuun ja velkasuhteen laskuun (Mediatiedote)

  Valtion kannattaa investoida elinkeinoelämän kannalta tärkeisiin liikenneverkkoihin etenkin nykyisessä taantumassa, kun korot ja kustannukset ovat matalat. Vaikka hankkeisiin jouduttaisiin ottamaan lisää velkaa, niiden aikaansaama talouden ja työllisyyden kasvu voi vähentää julkisen velan osuutta bruttokansantuotteesta.
 110. 2.2.2015

  Rakentamisen suhdannetilanne ei helpota vieläkään (Mediatiedote)

  Rakentamisen alamäki jatkuu neljättä vuotta. Tänä vuonna rakentamisen määrän ennakoidaan laskevan yhä prosentilla, kun se viime vuonna väheni arviolta 3 prosenttia.
 111. 29.1.2015

  Asuminen ja liikenne yksiin käsiin talouskasvun tueksi (Mediatiedote)

  Asunto- ja liikennepolitiikkaa tulee ohjata yhdensuuntaisesti ja pitkäjänteisesti. Molempien lähtökohtana on oltava ensisijaisesti työmarkkinoiden toimivuuden ja talouskasvun edistäminen. Asuntotarjonnan lisääminen kasvukeskuksissa, oikein kohdistetut panostukset liikenneverkkoon sekä rakennetun ympäristön hallinnon tehostaminen ovat Rakennusteollisuuden eväitä hallitusohjelmaan.
 112. 17.12.2014

  Perusväylänpitoon tarvitaan lisärahoitusta! (Mediatiedote)

  Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikon vetämä työryhmä oli yksimielinen: Suomen tulevaisuuden ja kilpailukyvyn kannalta on välttämätöntä, että perusväylänpitoon saadaan lisää rahaa.
 113. 17.12.2014

  Maa- ja vesirakentaminen vähenee myös ensi vuonna (INFRA ry)

  Koko infrarakentamisen näkymiä heikentävät väylien kunnossapidon määrärahaleikkausten lisäksi myös talonrakentamisen pohjatöiden vähentyminen. Maarakennusalan kustannuskehitys pysyy maltillisena öljyn hinnan laskun vuoksi.
 114. 19.11.2014

  Tiedonantomenettely alkaa tuottaa tulosta (Mediatiedote)

  Urakka- ja työntekijätietojen ilmoittaminen verottajalle alkoi syyskuussa ja nyt ilmoituksia on annettu jo kolmesti. Kuten odotettua, kaikki ei ole mennyt aivan putkeen. Meillä on vielä paljon haasteita siinä, miten ilmoitusmenettelyt saadaan yksinkertaisiksi ja paremmin toimiviksi.
 115. 24.10.2014

  Varsinais-Suomen talonrakentamisen suhdannetilanne on jokseenkin tyydyttävä

  Varsinais-Suomessa rakennusalan toimijat kokevat talonrakentamisen suhdannetilanteen heikommaksi kuin keväällä. Töiden määrän odotetaan laskevan talven ja tulevan kevään aikana. Talonrakennusurakoitsijoiden odotukset ovat hieman muita toimijoita synkemmät. Vain julkinen palvelurakentaminen on kasvanut selvästi. Asunto- ja toimitilarakentamisen näkymät ovat muuttuneet huonompaan suuntaan.
 116. 21.10.2014

  Rakennusteollisuuden näkymät ovat vielä tyydyttävät Itä-Suomessa (Mediatiedote)

  Suhdanteet ovat kuitenkin heikentymässä.
 117. 21.10.2014

  Rakentaminen jatkaa vähenemistään (Mediatiedote)

  Tänä vuonna rakentaminen supistuu 2 prosenttia, ja menossa on jo kolmas peräkkäinen vuosi kun rakentamisen määrä vähenee. Ensi vuodeksi Rakennusteollisuus RT ennakoi 0–1 prosentin laskua. Rakentamista kannattelee yhä korjausrakentamisen tasainen kasvu.
 118. 14.10.2014

  Hidas päätöksenteko hyydyttää LVI-urakointia (Mediatiedote)

  Korjausrakentaminen pitää LVI-urakoinnin tilauskannan kohtuullisena. Mutta sekin on vaarassa hyytyä, mikäli hankkeiden käynnistymiset viivästyvät. Viileyttä talveen tuo myös LVI-urakoitsijoiden pakkasrajalle laskeva kannattavuus.
 119. 19.9.2014

  Tömppä-palkinto infratutkimukselle (INFRA ry)

  Infra-alan arvostetuin tunnustus, MANK ry:n jakama Tömppä-palkinto on myönnetty Infra muutoksessa -tutkimusprojektille. Projekti toi päivänvaloon infra-alan yhteiskunnallisen merkityksen ja tuotti tärkeän tietopohjan alan rahoituspäätösten tueksi.
 120. 15.9.2014

  Järjestöt: Hallitus ottamassa riskin talouden ja ympäristön kustannuksella (Mediatiedote)

 121. 4.9.2014

  Suomalaisten mahdollisuus asua tarpeitaan vastaavasti on karkaamassa (Mediatiedote)

  Omakotialoituksia ennakoidaan kertyvän tänä vuonna noin 6500, mikä on noin 20 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Heikentyneistä luvuista huolimatta uusien omakotitalojen kysynnän lasku on pienempää kuin muissa perheasuntomuodoissa, joiden kaupat ovat Tilastokeskuksen alustavien tietojen mukaan pudonneet jopa 29 prosenttia.
 122. 20.8.2014

  Rakentamisen suhdannenäkymät heikentyneet keväästä (Mediatiedote)

  Rakentamisen määrä on supistunut yhtäjaksoisesti jo yhdeksän vuosineljänneksen ajan. Uudisrakentaminen kyntää poikkeuksellisen alhaisissa lukemissa, ja tänä vuonna käynnistynee vain 30 miljoonan kuutiometrin rakentaminen. Suhdannenäkymät ovat viime kuukausina huonontuneet entisestään.
 123. 18.8.2014

  Uusi esitys vuokra-asuntojen 20-vuotisesta korkotukimallista ei riitä aktivoimaan rakennuttajia

  Rakennusteollisuus RT jätti ympäristöministeriölle 18. elokuuta lausunnon, joka koskee hallituksen esitystä laiksi vuokra-asuntojen rakentamislainojen lyhyestä korkotuesta.
 124. 11.8.2014

  Olkiluoto 4 on erittäin tärkeä hanke Suomelle (Mediatiedote)

  Suomen teollisuuden ja työllisyyden tulevaisuudennäkymät ovat edelleen huolestuttavat. Pitkään jatkunut Euroopan taloustilanteen epävarmuus ja viimeaikainen maailmanpoliittinen kehitys heijastuvat Suomen talouden kehitykseen ja tulevaisuudennäkymiin.
 125. 14.7.2014

  Uuden asunnon hinnasta liki puolet veroja (Mediatiedote)

  Uuden kerrostaloasunnon ostajan maksamasta hinnasta peräti 40–45 prosenttia on veroja ja veronluonteisia maksuja. Jos esimerkiksi pääkaupunkiseudulla sijaitsevan asunnon velaton myyntihinta on 5 000 euroa neliömetriltä, siitä veroihin ja muihin pakollisiin maksuihin uppoaa runsaat 2 000 euroa.
 126. 11.7.2014

  Pikkutarkoista kaavoista turhia kustannuksia asunnonostajille ja vuokralaisille (Mediatiedote)

  Moniportainen kaavajärjestelmä ja liian yksityiskohtaiset kaavamääräykset ovat osaltaan esteinä kohtuuhintaiselle asumiselle varsinkin Helsingin seudulla. Ne hidastavat asuntotuotantoa ja lisäävät kustannuksia, mikä nostaa asuntojen hinta- ja vuokratasoa. Näin päättelivät eri puolueiden edustajat ja virkamiehet, joita haastateltiin Rakennusteollisuus RT:n teettämässä vaikuttajatutkimuksessa.
 127. 10.7.2014

  Vähäinen tonttitarjonta hilaa ylös asumisen hintaa (Mediatiedote)

  Epäonnistunut tonttipolitiikka sekä hidas ja monimutkainen kaavoitus ovat pääsyitä pääkaupunkiseudun asuntopulaan. Tarjonnan vähyys puolestaan nostaa asuntojen hintoja ja vuokria, mikä muodostaa esteen työvoiman liikkuvuudelle ja talouden kasvulle. Eri puolueiden edustajien ja virkamiesten näkemykset asuntopolitiikan kipupisteistä olivat hyvin yhdenmukaisia Rakennusteollisuus RT:n teettämässä vaikuttajatutkimuksessa.
 128. 19.6.2014

  Rakennusteollisuus kiittää hallitusta näkemyksellisestä kasvupaketista (Mediatiedote)

  Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti pitää erittäin onnistuneena hallituksen kasvu- ja työllisyyspakettiin sisältyvää asunto- ja infrastruktuurirakentamista koskevaa toimenpideohjelmaa. Luvassa on isoja satsauksia etenkin raideliikenteeseen.
 129. 18.6.2014

  Talonrakentajien tulos puolittunut, rakennustuoteteollisuuden kannattavuus melko vakaata (Mediatiedote)

  Talonrakennusyritysten keskimääräinen tulos on painunut matalasuhdanteessa puoleen siitä mitä se oli 2000-luvun parhaimpina vuosina. Vuonna 2013 tulos ennen satunnaisia eriä ja veroja jäi 3,4 prosenttiin, kun se vuonna 2006 oli 6,9 prosenttia. Käyttökatteella mitattuna yritysten kannattavuus on kuitenkin pysynyt samalla tasolla. Vuoden 2013 keskimääräinen käyttökate oli 7,5 prosenttia.
 130. 12.6.2014

  Heikko kuluttajakysyntä jarruttaa yhä asuntotuotantoa

  Asuntokauppa ei ole vielä vilkastunut vaikka korot ovat ennätyksellisen alhaisia ja taloudessa on pieniä viitteitä paremmasta. Keskeisten asuntorakentajien arviot tämänvuotisista aloitusmääristä ovat samalla tasolla kuin mitä tammikuussa ennakoitiin. Uusien omistusasuntojen määrissä on laskua, mutta sitä paikkaavat asuntosijoittajien vuokra-asuntohankkeet.
 131. 15.4.2014

  Rakentaminen vähenee entisestään (Mediatiedote)

  Viime vuonna toteutui pitkään enteilty käänne: korjausrakentamisen määrä ylitti uudisrakentamisen. Talonrakennustöiden aloitukset painuivat poikkeuksellisen alhaiselle tasolle, alle 31 miljoonaan kuutiometriin, eikä nousua ole luvassa kuluvana vuonna. Korjausrakentaminen sen sijaan jatkaa tasaista kolmen prosentin vuosittaista kasvuaan.
 132. 15.4.2014

  Omakotitoimitukset alhaalla – hienoista optimismia syksyn kehityksestä (Mediatiedote)

  Pientaloteollisuus PTT ry:n tiistaina 15.4. julkaisema suhdannekatsaus kertoo pientalotoimitusten määrän painuneen historiallisen alas. Taloteollisuuden tilauskannan hienoinen kasvu vuosille 2014 ja 2015 luo kuitenkin toiveita pientalorakentamisen elpymisestä.
 133. 15.4.2014

  Rakennusteollisuuden näkymät ovat Itä-Suomessa yhä vähintään tyydyttävät (Mediatiedote)

  Markkinatilanne eriytyy voimakkaasti maakuntien kesken ja sisällä
 134. 14.4.2014

  Itä-Suomen suhdannejulkistus

  Talonrakennusteollisuus järjestää 15.4.2014 Joensuussa lehdistötilaisuuden "Rakentamisen suhdanteet ja rakentamisen näkymät Itä-Suomessa".
 135. 11.4.2014

  Varsinais-Suomen talonrakentamisen suhdannetilanne pysynee ennallaan

  Varsinais-Suomen talonrakentamisen suhdannetilanne on talvikautena rakennusalan toimijoiden osalta koettu melko tyydyttäväksi. Töiden määrä pysynee ennallaan kevään ja kesän aikana talvikauteen verrattuna.
 136. 10.4.2014

  Varsinais-Suomen LVI-urakoinnissa synkkä kevät (Mediatiedote)

  LVI-asennuksen suhdannekyselyn mukaan LVI-asennuksen tilanne Varsinais-Suomessa on selvästi muuta maata synkempi. Tilanne vaikuttaa huolestuttavasti jo LVI-asennusyritysten liikevaihtoon.
 137. 8.4.2014

  LVI-urakoinnin kaksijakoisuus uusmaalaisten yrittäjien huolena (Mediatiedote)

  Pääkaupunkiseudun LVI-asennusyritykset uskovat sekä uudis- että korjausrakentamisen vilkastumiseen tänä vuonna, mutta kenen kustannuksella?
 138. 1.4.2014

  LVI-urakoitsijat toivovat laadusta nostetta kannattavuuteen (Mediatiedote)

  LVI-asennusala sinnittelee jo kohta kolmatta vuotta supistuvan rakentamisen, kiristyvän kilpailun ja heikon kannattavuuden kurimuksessa. Syöveriin tuovat valoa pienet merkit siitä, että laatua arvostavien – ja siitä jopa maksavien – tilaajien määrä on hienoisessa kasvussa.
 139. 19.2.2014

  Rakentaminen edelleen pohjalukemissa (Mediatiedote)

  Rakentaminen on supistunut jo seitsemän vuosineljännestä peräkkäin. Tänäkään vuonna ei ole luvassa kasvua, vaan rakentamisen kokonaismäärän ennakoidaan vähenevän prosentilla. Viime vuonna jäätiin 3 prosenttia miinukselle.
 140. 3.2.2014

  Korjaustyöt kannattaa aloittaa nyt (Mediatiedote)

  Moni taloyhtiö on lykännyt korjauksia vuosilla eteenpäin. Sen seurauksena vesivahinkojen riski kasvaa, lämmitysjärjestelmä vanhenee, ilmanvaihto heikkenee, ja kiinteistöstä tulee varsinainen energiasyöppö. Hiljentynyt uudisrakentaminen ja korjausavustukset tarjoavatkin nyt oivan ajankohdan taloteknisille korjauksille.
 141. 24.1.2014

  Ajankohta huono lainakatosta päättämiselle (Mediatiedote)

  Rakennusteollisuus RT pelkää lainakaton hyydyttävän entisestään asuntomarkkinoita, mikäli se otettaisiin käyttöön nykyisessä heikossa suhdannetilanteessa. Asuntokauppa on sujunut nihkeästi jo vuoden verran, mikä jarruttaa myös uusien asuntojen tuotantoa.
 142. 24.10.2013

  INFRA ry:n suhdannetiedustelu: Kolmas heikko talvi edessä (INFRA ry)

  Tuoreet suhdannekatsaukset kertovat karua kieltä infra-alan suhdannetilanteesta. Alan yritysten kapasiteetin keskimääräinen käyttöaste oli syyskuussa 85 prosenttia. Parhaalta tilanne näytti Uudellamaalla, synkimmältä Pohjois-Suomessa.
 143. 22.10.2013

  Rakentamisen loiva luisu jatkuu (Mediatiedote)

  Tänä vuonna rakentaminen jatkaa supistumistaan 3 prosentin verran. Rakentaminen on vähentynyt jo kuuden peräkkäisen vuosineljänneksen ajan. Rakennusteollisuus RT ennakoi syksyn suhdannekatsauksessaan, että rakentaminen pysyy vielä ensi vuodenkin miinuksella.
 144. 30.9.2013

  Infrarakentajat haluavat joustoa julkisiin hankintoihin (Mediatiedote)

  Rakennusteollisuus RT:hen kuuluvan INFRA ry:n liittopäivillä kannettiin huolta julkisen sektorin hankintaosaamisesta ja kankeista, infra-alalle sopimattomista hankintamenettelyistä. Urakoitsijan vapautta lisäävät hankintamallit voisivat säästää miljoonia veroeuroja.
 145. 26.9.2013

  Nyt olisi oiva aika toteuttaa mittavat rakennushankkeet (Mediatiedote)

  Guggenheimin säätiön Helsingin Etelärantaan suunnittelema museohanke toisi toivottavaa piristystä koko rakennusalalle, sanoo Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti. Nyt olisi hyvä aika toteuttaa myös muut vaativat kulttuurirakennushankkeet.
 146. 4.9.2013

  Sairaalat ja koulut kuntoon - Elinkaarimallilla eroon homeongelmista (Mediatiedote)

  Suomen ensimmäinen elinkaarimallilla toteutettu kiinteistö, Espoon Kaivomestari, on tullut kymmenen vuoden ikään. Kun vastuu suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta keskitetään yksiin käsiin, on tuloksena vielä vuosien jälkeenkin lähes uudenveroisessa kunnossa olevat tilat. Jotta nämä laadukkaasti rakennetut talot olisivat jatkossa sääntö eivätkä poikkeus, KIRA-foorumi vaatii, että talorakennushankkeiden verokohtelu tuodaan samalle viivalle väylärakentamisen kanssa.
 147. 30.8.2013

  Rakennusteollisuus RT: Valtion tuet korjausrakentamiseen osuvat oikeaan osoitteeseen (Mediatiedote)

  Asuinrakennusten perusparantamiseen varatuilla valtion tuilla saadaan nopeasti investointeja käyntiin, parannetaan työllisyyttä ja pidetään kunnossa suomalaisille tärkeää rakennettua omaisuutta. Erityisesti ilahduttaa se, että tuet kohdistuvat koko maahan ja lähiöihin, joita korjausvelka koskee kipeimmin, sanoo Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti.
 148. 15.8.2013

  Rakentamisen suhdannenäkymät heikentyneet (Mediatiedote)

  Rakentamisen määrä vähenee tänä vuonna 2–4 prosenttia. Rakentaminen on supistunut jo viiden peräkkäisen vuosineljänneksen aikana. Uudisrakentaminen on ollut laskussa puolitoista vuotta eikä muutosta parempaan ole luvassa.
 149. 15.8.2013

  Talonrakentajien ja rakennustuotevalmistajien kannattavuudessa ei merkittäviä muutoksia (Mediatiedote)

  Talonrakennusteollisuus ry:n jäsenyritysten kannattavuus parani vuonna 2012 käyttökatteella mitattuna. Yritysten keskimääräinen käyttökate oli viime vuonna 5,2 prosenttia, kun se edellisvuonna oli 4,7. Sen sijaan tulos ennen satunnaiseriä ja veroja oli molempina vuosina 4,0 prosenttia. Rakennustuoteteollisuuden jäsenyritysten kannattavuus sen sijaan heikkeni hieman sekä kannattavuus- että liikevoittoprosentin mukaan. Laskennallinen tulos pysyi kuitenkin lähes ennallaan. Rakennustuoteyritysten kannattavuus on pysytellyt neljän viime vuoden ajan 10 prosentin tuntumassa.
 150. 10.6.2013

  Panostukset rakentamiseen kiihdyttäisivät talouskasvua (Mediatiedote)

  400 miljoonan tuki valtiolta poikisi 40 000 työpaikkaa ja 455 miljoonaa verotuloja valtiolle
 151. 20.5.2013

  Indeksit uudistuivat keväällä 2013 (INFRA ry)

  Tilastokeskuksen tuottama maarakennuskustannusindeksi uudistui 20.5.2013. Perusvuodeksi tuli vuosi 2010 (2010=100). Vastaava uudistus tehtiin myös maarakennusalan konekustannusindeksille.
 152. 29.4.2013

  INFRA ry:n suhdannetiedustelu: Edessä alavireinen kesä (Mediatiedote)

  Infra-alan työllisyystilanne jatkui vuonna 2012 ounasteltua parempana. Vasta vuoden lopussa yritysten liikevaihto kääntyi laskuun. Vuosi 2013 on alavireinen. Tilanne vaihtelee kuitenkin paljon alueittain. Nyt yritysten väliset erot kasvavat myös alueiden sisällä.
 153. 24.4.2013

  Uudenmaan LVI-urakoitsijat hintakilpailussa (Mediatiedote)

  Talotekniikan LVI-asennusyritykset kamppailevat Uudellamaalla kiristyvää kilpailua ja alenevaa hintatasoa vastaan. Rakentamisen laskusuunnan pysähtyminen tänä vuonna ja pitkä tilauskanta luovat kuitenkin uskoa alan yrittäjien tulevaisuuteen ja työllistämiskykyyn.
 154. 23.4.2013

  Rakennusteollisuuden näkymät ovat Itä-Suomessa varovaisia (Mediatiedote)

  Vähennystä voi tulla mutta ei äkkipysähdyksiä
 155. 22.4.2013

  Rakentaminen pysyy miinuksella (Mediatiedote)

  Tänä vuonna on odotettavissa 3 prosentin vähennys rakentamisen määrään. Talonrakennustöitä aloitetaan yhteensä 32 miljoonaa kuutiometriä, mikä on 3 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Myös infrarakentaminen vähenee. Rakentamisen kasvua saadaan odottaa ainakin ensi vuoteen, jolloin talouden orastava elpyminen voi kääntää kehityksen positiiviseksi.
 156. 12.4.2013

  Pintaurakoitsijat näkevät valoa harmaudessa (Mediatiedote)

  Pintaurakoitsijat ry:ssä arvioidaan, että ensi vuonna voimaan tulevat rakennusalan lakisääteiset ilmoitusvelvollisuudet ajavat harmaan talouden ahtaalle. Päätoteuttajan velvollisuus pitää ajantasaista luetteloa työmaalla työskentelevistä parantanee myös rakentamisen laatua.
 157. 12.4.2013

  Pintaurakoitsijat palkitsi Kaukomaalaus Oy:n vuoden 2013 pintaurakointiyrityksenä (Mediatiedote)

  Kasvuhakuisuus ja aktiivisuus tunnustuksen perusteluina
 158. 26.3.2013

  Kuntapäättäjät: rakennusten edulliset ylläpitokustannukset hankintahintaa tärkeämpää (Mediatiedote)

  Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan kuntapäättäjät arvostavat rakentamisessa enemmän edullisia ylläpitokustannuksia kuin rakennusten edullista hankintahintaa. Rakennusmateriaalien ominaisuuksista tärkeimmiksi nousevat kosteusturvallisuus, pitkäikäisyys ja paloturvallisuus. Lähes puolet vastanneista näkee elinkaaren aikaisten päästöjen hallinnan edistävän parhaiten rakennusten ympäristöystävällisyyttä.
 159. 22.3.2013

  RT pitää kehyspäätöksiä myönteisenä yllätyksenä etenkin asuntopolitiikan osalta (Mediatiedote)

  Rakennusteollisuus RT on tyytyväinen hallituksen sopimukseen valtiontalouden kehyksistä. Asuntopoliittinen kokonaisratkaisu tarttuu olennaisiin asioihin ja sisältää monipuolisen keinovalikoiman, jolla on mahdollista saada asuntotuotanto vastaamaan nykyistä paremmin ihmisten tarpeisiin.
 160. 20.3.2013

  KKV: Tonttimaan niukkuus ja tiukka sääntely asuntotuotannon suurimpia esteitä pääkaupunkiseudulla (Mediatiedote)

 161. 13.2.2013

  Rakennusalan suhdanneryhmä: Rakentaminen supistuu maltillisesti vuonna 2013 (INFRA ry)

  Rakennusalan suhdanneryhmä arvioi uudistalonrakentamisen supistuvan kymmenkunta prosenttia ja korjaamisen kasvavan pari kolme prosenttia vuonna 2013.
 162. 7.2.2013

  Rakentaminen hiljenee yhä, mutta romahdusta ei näköpiirissä (Mediatiedote)

  Rakennusteollisuus RT arvioi rakentamisen alamäen jatkuvan tänä vuonna viimevuotista vauhtia. Kun rakentamisen kokonaismäärän arvioidaan supistuneen viime vuonna 3 prosenttia, odotetaan sen tänä vuonna vähenevän 2–4 prosentilla. Viime lokakuussa tekemäänsä ennusteeseen Rakennusteollisuus RT ei ole nähnyt syytä tehdä suuria muutoksia, vaikka yleisen talouskehityksen osalta epävarmuus on jatkunut ja talouskasvu tyrehtynyt.
 163. 20.11.2012

  Rakennusteollisuuden uusi puheenjohtaja Lauri Kivekäs kehottaa valmistautumaan heikkenevään suhdanteeseen (Mediatiedote)

  ”Rakennusalalla on varauduttava äkillisesti supistuvaan markkinaan. Muutokset näkyvät aina ensimmäisenä betoniteollisuudessa, jossa tarjous- ja tilauskannat ovat tänä syksynä pudonneet kiihtyvällä vauhdilla. Muutenkin niin sanotut herkät mittarit näyttävät nyt selvästi alaspäin”, sanoo Rudus Oy:n toimitusjohtaja Lauri Kivekäs, joka aloittaa Rakennusteollisuus RT ry:n hallituksen puheenjohtajana ensi vuoden alussa.
 164. 30.10.2012

  Rakentamisen määrä loivassa alamäessä (Mediatiedote)

  Rakentaminen supistuu tänä vuonna 3 prosenttia, ja suunta on alaspäin myös ensi vuonna. Talonrakennustöitä aloitetaan 33,5 miljoonaan kuutiometrin verran. Valtion tukema vuokra-asuntotuotanto on vähentynyt huomattavasti, ja myös omistusasuntoja on alettu rakentaa viimevuotista vähemmän. Tämän vuoden asuntoaloitusten määräksi arvioidaan 27 000. Toimitilarakentaminen jatkuu suhteellisen vakaana. Maa- ja vesirakentaminen jää edelleen miinukselle. Rakennusalan työllisyys heikkenee, ja hinta- ja kustannuskehitys on maltillista.
 165. 30.10.2012

  Maailmantalouden synkkeneminen alkaa heijastua rakentamiseen (Mediatiedote)

  Talonrakentamisen suhdanteet jäähtyvät tulevana talvena Itä-Suomessa
 166. 26.9.2012

  Rakennusalalta löytyy sekä kilpailua että laatua (Mediatiedote)

  Rakennusteollisuus RT ry toivoo rakentamisesta käytävään keskusteluun konkretiaa ja myös myönteisten tosiasioiden tunnustamista. Rakennusalaa moititaan säännöllisesti muun muassa kilpailun puutteesta ja huonosta laadusta. Viimeksi asiaa kommentoi ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka tuoreessa Puuinfon haastattelussa.
 167. 27.8.2012

  Rakentamisen ennuste on heikentynyt hieman (Mediatiedote)

  Rakentamisen määrä vähenee tänä vuonna 2–4 prosenttia. Viime kevään ennusteeseen verrattuna asuntotuotannon aloitusmäärää on tarkistettu hieman alaspäin. Syynä on valtion tukeman vuokra-asuntotuotannon jääminen selvästi jälkeen odotetuista aloitusmääristä. Toimitilarakentaminen on ennakoidusti lievässä laskussa, mutta maa- ja vesirakentaminen on piristymään päin.
 168. 9.8.2012

  Onko kohtuuhintaisen asuntotuotannon aika Suomessa ohi (Mediatiedote)

  Valtiovarainministeriön ehdotus valtion vuoden 2013 talousarvioksi kaataa kylmää vettä kaikkien asunnontarvitsijoiden niskaan, riippumatta siitä ovatko he muuttamassa vuokra- tai omistusasuntoon. Ehdotuksessa varainsiirtoveroa nostetaan 1,6 prosentista kahteen prosenttiin ja verottavaksi tulee myös asuntoon kohdistuva yhtiölaina. Aiemmin vero on maksettu asunnon kauppahinnasta.
 169. 19.6.2012

  Varainsiirtoverolain muutos mietittävä uudelleen – velkaosuuden verottamisesta luovuttava (Mediatiedote)

  Valtiovarainministeriössä valmistellaan varainsiirtoverolain muutosta, jonka myötä kiinteistöalan yhtiöiden varainsiirtoveroprosentti nostettaisiin 1,6 prosentista kahteen prosenttiin ja veropohjaan lisättäisiin myös yhtiöllä olevat lainat. Aiemmin vero on maksettu vain kauppahinnasta.
 170. 19.6.2012

  Talonrakennusteollisuuden kannattavuus polki paikoillaan, tuoteteollisuus paransi suoritustaan (Mediatiedote)

  Talonrakennusteollisuus ry:n jäsenyritysten kannattavuus ei kohentunut vuonna 2011 myönteisistä odotuksista huolimatta. Yritysten keskimääräinen liikevoittoprosentti oli sama kuin edellisvuonna, 4,4. Käyttökatetta yritykset tekivät keskimäärin 4,8 prosenttia, mikä oli piirun verran vähemmän kuin edellisvuonna.
 171. 19.6.2012

  Asuntotuottajat edelleen toiveikkaita kuluvan vuoden aloitusmääristä (Mediatiedote)

  Rakennusteollisuus RT:n asuntotuottajat arvioivat aloittavansa tänä vuonna yhteensä noin 10 680 rivi- ja kerrostaloasunnon rakennustyöt. Näistä 8 840 asuntoa olisi omaperustaisia ja neuvottelu-urakkakohteiden määrä olisi 1 840 asuntoa. Verrattuna viime tammikuun kyselyyn määrät ovat hieman kasvaneet. Tammi-kesäkuussa arvioidaan käynnistyvän noin 4 500 asunnon rakennustyöt, joten loppuvuodelle kertyisi aloituksia yhteensä 6 200 asunnon verran.
 172. 25.5.2012

  Lattianpäällysteurakoitsijoiden kokemukset käännetystä arvonlisäverosta myönteisiä (Mediatiedote)

  ”Käännetyn arvonlisäverovelvollisuuden käyttöönotto on parantanut luotettavien aliurakoitsijoiden mahdollisuuksia kilpailla lattianpäällystysurakoista”, sanoo Lattian- ja seinänpäällysteliitto ry:n puheenjohtaja Tommi Romanoff. Lattianpäällystysurakoitsijat kertoivat kokemuksiaan käännetystä arvonlisäverovelvollisuudesta 25.5.2012 pidetyssä liiton sääntömääräisessä kevätkokouksessa Lahdessa.
 173. 24.4.2012

  Rakentaminen notkahtaa tilapäisesti (Mediatiedote)

  Rakentaminen supistuu tänä vuonna 2 prosenttia, mutta kasvanee jälleen ensi vuonna. Talonrakennustöitä aloitetaan 35,5 miljoonaan kuutiometrin verran. Asuntotuotanto vähenee aloitusmäärien käännyttyä laskuun viime syksynä. Tänä vuonna arvioidaan aloitettavan 28 000 asunnon rakentaminen. Toimitilarakentaminen jatkuu varsin vakaana. Maa- ja vesirakentaminen supistuu edelleen.
 174. 24.4.2012

  Rakennusteollisuus RT:n jäsenkysely: Käännetty arvonlisävero on teettänyt paljon työtä ilman näyttöä hyödyistä (Mediatiedote)

  Rakennusalan yritykset ovat onnistuneet siirtymisessään käännettyyn arvonlisäverojärjestelmään kohtuullisen hyvin. Järjestelmä on kuitenkin teettänyt yrityksissä runsaasti hallinnollista työtä.
 175. 23.4.2012

  Talonrakentamisen suhdanteet pysynevät valoisina Itä-Suomessa (Mediatiedote)

  Talonrakennusteollisuus ry:n Itä-Suomen alueen suhdannetiedote
 176. 13.4.2012

  Vuoden maalausurakoitsija valittu (Mediatiedote)

  Pintaurakoitsijat ry palkitsi Maalausliike Laitila Oy:n vuoden 2012 maalausyrityksenä
 177. 2.3.2012

  Kansainvälinen foorumi ”Pientalorakentaminen” Pietarissa 26.3.-27.3.2012 (Mediatiedote)

  Suomalaisilla rakennusalan yrityksillä on jo varsin paljon toimintaa Pietarin talousalueella ja laajentunee jatkuvasti. Rakentamisen kehittämisen ja koulutuksen laaja-alainen yhteistyö on myös käynnistynyt suomalaisten ja venäläisten rakennusalan osapuolten kesken. Keskeisiä osa-alueita ovat mm. aikuiskoulutuksen ja näyttötutkintojärjestelmän kehittäminen, energiatehokkuuden parantamiseen liittyvät hankkeet sekä määräysten ja ohjeiden harmonisointi.
 178. 22.2.2012

  Elinkeinoelämä odottaa liikennepolitiikalta pitkäjänteisyyttä ja ennakoitavuutta (Mediatiedote)

  Sujuvat liikenneyhteydet ovat suomalaisyritysten kasvun ja kilpailukyvyn edellytys, elinkeinoelämää edustavat järjestöt muistuttavat. Liikennettä koskevat lähivuosien tärkeimmät linjaukset ovat tekeillä nyt, kun liikenne- ja viestintäministeriö valmistelee liikennepoliittista selontekoaan.
 179. 21.2.2012

  Kohtuuhintainen asuntotuotanto edellyttää toimivia tonttimarkkinoita ja liiallisen sääntelyn purkamista (Mediatiedote)

  Kohtuuhintaisen asumisen ja vuokra-asuntotuotannon edistäminen ovat valtioneuvoston asuntopoliittista toimenpideohjelmaa koskevan ehdotuksen tavoitteita. Rakennusteollisuus RT pitää erityisen tärkeinä ohjelmaan sisältyviä toimia tonttimaan saatavuuden turvaamiseksi sekä rakentamisen sääntelyn keventämiseksi. Yhtenä esimerkkinä RT nostaa esiin maanomistajan mahdollisuuden tehdä aloitteita asemakaavoituksen käynnistämiseksi, mikä aiotaan nyt selvittää.
 180. 8.2.2012

  Rakentamisen ennakoidaan jatkuvan melko vakaana (Mediatiedote)

  Rakentamisen kokonaismäärän odotetaan supistuvan tänä vuonna parilla prosentilla, kun syksyllä ennustettiin nollakasvua. Asuntuotanto ja asuntoaloitukset kääntyvät laskuun. Toimitilarakentamisen aloitusmäärät ovat vähenemään päin, eivätkä näkymät ole viime kuukausina muuttuneet. Korjausrakentaminen on edelleen vilkasta, kun taas maa- ja vesirakentamisen kaivattu kasvu ei näytä toteutuvan.
 181. 6.2.2012

  Tilaajavastuu.fi kehittää Veronumero-palvelua (Mediatiedote)

  Suomen Tilaajavastuu Oy laajentaa tuoteperhettään uudella Veronumero-palvelulla, joka helpottaa veronumerolain velvoitteiden noudattamista. Palvelun avulla onnistuu veronumeron aitouden tarkastaminen, lakisääteinen raportointi sekä työmaan henkilörekisterin ylläpito. Veronumero-palvelu toimii rinnakkain Tilaajavastuu.fi Valvoja-palvelun kanssa ja se on suoraan yhteydessä Verohallinnon veronumerorekisteriin.
 182. 27.1.2012

  Kiinteistö- ja rakentamisfoorumin talkoot: Käyttäjän tarpeiden ennakointi onnistumisen avain (Mediatiedote)

  Viidennet Kiinteistö- ja rakentamisfoorumin eli KIRAn järjestämät KIRA-talkoot keskittyi pohtimaan, kuinka alan toimijat saavuttavat yhdessä asettamansa, vuoteen 2025 ulottuvat tavoitteensa. Syksyllä julkistetussa Rakennettu Ympäristömme 2025 -raportissa KIRAn jäsenyhteisöt sitoutuivat kehittämään toimintaansa niin, että käyttäjän tarpeet ovat toiminnan kehittämistä ohjaavana moottorina.
 183. 16.1.2012

  Kuopion Rakennustietopalkinto Joensuun kaupungin tekniselle virastolle (Mediatiedote)

  Rakennustietosäätiö RTS:n hallitus on perustanut alueellisesti jaettavan Rakennustieto-palkinnon, joka myönnetään yksityiselle henkilölle tai työryhmälle, joka on alueyksikön toimialueella erityisesti edistänyt hyvää kaavoitus-, rakennus- tai kiinteistönpitotapaa tie-toa tuottamalla, jakamalla tai sitä hyväksi käyttämällä.